Rymden – Reflections & odysseys

Reflections & Odysseys
(Jazzland records / Pias)

Ondanks het feit dat deze cd wat buiten ons geijkte kader valt, is het voor lezers die hun grenzen willen verleggen een interessant album. Het label geeft al aan waar je de stijl ongeveer moet plaatsen. Maar de term ‘jazz’  is net zo breed als ‘folk’.
Reflections & odysseys wordt verzorgd door het trio Bugge Wesseltoft (piano, keyboards), Dan Berglund (bass) en Magnus Öström (drums, percussie). Het Noorse gezelschap brengt langere nummers, afgewisseld met zeer interessante soundscapes. Die doen wat psychedelisch aan, terwijl hun muziek zich bevindt tussen (improviserende) jazz,  spacerock, symfonische rock en af en toe een vleug pop.
Het doet me denken aan een 21e eeuwse variant op de Krautrock uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Pitter-Patter refereert dan aan Soft Machine. Vocalen mis je niet op het instrumentale  album. Er gebeurt genoeg, op melodisch, maar vooral ook op ritmisch gebied.  En dan is daar ineens een zwart moment met The lugubrious youth of Lucky Luke. Je kan het geen rustpunt noemen, wel een spanningsvolle ballad.

Scroll naar boven