Sahra Halgan – Hiddo Dhwar

(Danaya Music DNA001CD; Xango Music Distribution)

Alleen de in het Somali gezongen tekst weerhoudt je ervan om te denken dat je luistert naar een nieuw album van een punkgroep uit de latere periode. Het is toch echt de openingstrack van het derde album van zangeres Sahra Halgan (‘Sahra de vechter’) uit Somaliland. De muziek blijft stevig na dit overrompelend begin, maar is minder heavy en meer Woenstijnfolkrock.

Met haar begeleiders Aymeric Krol (drums, percussie, achtergrondzang), Maël Saletes (elektrisch gitaar, achtergrondzang) en keyboardspeler Regis Monte weet Halgan toch die lekkere zwoele ritmes te produceren. Zelf verklaart Halgan dat haar derde schijf ‘een zoektocht is een combinatie van authenticiteit en innovatie, waarbij (westerse) rock gemend wordt met Somali-songs.

Hiddo Dhawr , vertaald als ‘behoud de cultuur’ is niet alleen de titel die ze meegaf aan dit album, maar ook de naam van een cultureel centrum dat ze oprichtte in Hargeisa in 2013. Daarmee blijft Hagan een bijzondere muzikante. Wie haar eerdere albums kent, weet dat deze dame houdt van een flinke portie volume. Niet erg, maar erg veel variatie en ontwikkeling is – steeds – moeilijk(er) te ontdekken. Halgan moet oppassen voor ‘meer van het zelfde’ om in de picture te blijven. Een volledig akoestisch album zie ik wel als een uitdaging voor mevrouw ‘de vechter’.

Scroll naar boven