Sahra Halgan Trio – Faransiskiyo Somaliland

sahra halgan

Faransiskiyo Somaliland
(Buda Records 4758652)

Somaliland: is dat niet de provincie die zich eind van de vorige eeuw afscheidde van Somalië? En waar nog steeds onrust, hongersnood en onderdrukking is? Bestaat daar nog een levendige traditie met muziek na al die ontberingen? Of juist daardoor. Wie antwoorden wil, kijkt en luistert naar de mooie documentaire ‘Sahra Halgan returns to Somaliland’,  die is bijgevoegd bij de tweede cd Faransiskiyo Somaliland van zangeres Sahra Halgan. Zelf ontvluchtte ze de burgeroorlog begin jaren negentig – naar Frankrijk – en bleef daar muziek maken.
Ze wordt op haar cd dan ook begeleid door twee Franse muzikanten: gitarist Maël Salètes en percussionist Aymeric Krol. Een spaarzame begeleiding die echter wel sfeer geven aan de beklemmende songs van Halgan. Toch zijn die liederen ook doordenkt van optimisme, de hoop op een betere toekomst en kennen ze een zekere strijdvaardigheid.
Ik versta geen bal van wat Halgan precies zingt, maar je voelt het wel. Muziek uit Somalië en Somaliland zal voor velen, net al mij, iets onbekends zijn. Wat moet je je daar nu bij voorstellen? Mijn eerdere verwachtingen dat het  vergelijkbaar kon zijn met Arabische muziek of die van buurland Ethiopië, of zelfs de swingende klanken van midden Afrika werden gelogenstraft. Ik moest bij beluistering onmiddellijk denken aan de woestijnblues van groepen als Tinariwen en de zwoele Malinese folkrock. Dat klopt wel, want de begeleiders en met name Krol zijn geen vreemden op dat gebied. Dat maakt de muziek in ieder geval toegankelijk. De begeleiding is effectief en meeslepend. De stem van Halgan is dat ook, maar eerder emotioneel dan vakkundig. Hier en daar is ze niet helemaal zuiver. Maar ach, wie maalt daar om als je de boodschap – of je het verstaat of niet – begrijpt!

Scroll naar boven