Sahra Halgan – Waa Sardaaran

Waa Sardaaran
(Buda Records 0827160)

Inmiddels vijf jaar terug realiseerde zangeres en componiste Sahra Halgan een fraai dubbelalbum Faransiskiyo Somaliland (zie de recensie uit 2016 over een cd en een dvd over haar terugkeer naar Somaliland).
Zes jaar daarvoor verscheen haar debuutalbum Somaliland  en nu dus haar derde schijf Waa Saedaaran. De plaat werd opgenomen met dezelfde begeleiders als voorheen: Maël Saletes (gitaar, zang) en Aymeric Krol (drums, zang), aangevuld tot een trio met toetsenist Graham Mushnik. Het trio componeerde samen met Halgan de muziek.
De teksten zijn van diverse auteurs en allen in het Somali gezongen. Die teksten zijn bijgevoegd in het cd-boekje, maar zonder vertaling. Wel bij elke song een summiere toelichting waarover het lied gaat. Het merendeel gaat over relaties (en met name liefde of geliefden), over de bewondering voor landschap en natuur, maar ook een enkele die sociale conventies aan de kaak stelt.
Het album is dus minder ‘radicaal’ dan de voorganger, maar even toegankelijk. Opnieuw woestijnblues(rock), Arabisch klinkende ritmen en liederen met terugkerende refreinen die unisono worden herhaald. De vocale prestaties van Halgan zijn nog steeds niet wereldschokkend, maar voldoen, al ging ik me op den duur wel wat ergeren aan de overvloedige vibraties.
De begeleiding is retestrak met de opzwepende percussie van Krol, de subtiele toevoegingen van Mushnik en het swingende, typerend schelle gitaarspel van Saletes.

Scroll naar boven