Sam Bush – Radio John: Songs of John Hartford

Radio John: songs of John Hartford
(Smithsonian Folkways Recordings SFW 40254)

Rivierboot kapitein John Hartford trakteerde de reizigers op de Mississippi en op een zijtak van de rivier regelmatig op een optreden na het aanmeren van de boot. Old-time muzikant Hartford had het geluk dat Glen Campbell zijn song Gentle On My Mind wereldkundig maakte, en daar heeft hij jaren op kunnen teren. Al was de hooggeschoolde Hartford vooral een eigenzinnige muzikant die met zijn banjo en fiddle veel songs schreef waarin hij de zuidelijke staten van de VS verheerlijkte, en niet echt op zoek was naar commercieel succes.

De vroeg overleden John heeft met name in zijn laatste jaren veel bijna verloren gewaande fiddletunes opgetekend en menig album rijkelijk gevuld met het repertoire van wijlen fiddlers die toonaangevende fiddlestijlen speelden. Hartford was een einzelgänger, maar hij vond het ook wel fijn om met anderen samen te spelen, wat later resulteerde in een vaste begeleidingsband. Eén van zijn medespelers was mandoline-god Sam Bush, eveneens een eigenzinnige muzikant die de bluegrass-paden verliet om vooral heel andere stijlen met de mandoline in de hoofdrol te spelen, van country, rock tot reggae. Bush ziet Hartford als een grootmeester die een onuitwisbare indruk op hem heeft gemaakt.

Vandaar dit eerbetoon met songs en instrumentalen uit het rijke repertoire van Hartford. Bush speelt in de eerste negen tracks alle instrumenten zelf. Het zijn twee instrumentalen en zeven songs die dicht bij Hartfords persoonlijke keuze zouden komen en aansluiten bij de humor en belevingswereld van de grote held. De afsluitende song Radio John is een door Bush geschreven eerbetoon aan de fenomenale Hartford. Het album is een genot voor het oor, en ook bijzonder, want waar Hartford voornamelijk de banjo of fiddle voor het voetlicht bracht, laat Bush de muziek klinken vanuit het perspectief van de mandoline.

Scroll naar boven