Sans – Kulku

Kulku
(Cloud Valley CV2018)

Andrew Cronshaw is een van de meest intrigerende muzikanten. Zijn albums zijn stuk voor stuk muzikale meesterwerkjes, waarbij hij eerder als een regisseur dan als kapitein sturing geeft aan zijn gastmuzikanten, die een grote vrijheid kennen bij het bepalen van het uiteindelijke resultaat. Toch zijn de producties herkenbaar met lange composities die in lagen wordt opgebouwd, lyrische sfeer met voldoende afwisseling en telkens een betoverende sfeer met zich meedragend.
In 2011 gaf Cronshaw een concert rond zijn toenmalige nieuwe album The unbroken surface of snow. Sindsdien vormen Sanna Kurki-Suoni (zang), multi-instrumentalist Ian Blake (vooral rietinstrumenten) en dudukspeler Tigran Aleksanyan een vaste formatie Sans. Het eerste album was een registratie van concerten in Vlaanderen.
Kulku
is een studioalbum dat qua structuur verschilt van de vorige. Erika Hammarberg , dochter van Kurki-Suoni, voegde zich bij het viertal en draagt bij aan een groot deel van de composities. Met twee voortreffelijke zangeres (Sanna en Erika) is Kulku veel meer een zanggeoriënteerd album en zijn de lange, instrumentale stukken meer naar de achtergrond verdrongen. Het is dan ook even wennen.
Alle liederen worden gezongen in het Fins, maar de Engelse vertalingen zijn afgedrukt in het boekje. De sfeer is echter onmiskenbaar Sans: heldere klanken uit de kanteles (Kurki-Suoni, Hammarberg en Cronshaw) of de marovantele (Cronshaw), diepe bassen uit de snaarinstrumenten of de basklarinet of sax van Blake en de dromerige, melancholische tonen uit Aleksanyans’s duduk. De voortreffelijke beheersing in opbouw van dynamiek en spanning is onmiskenbaar Sans. Naast sterk ritmische en opzwepende songs vind je verfijnde melancholische melodieën. Tja… wederom een meesterwerk van Cronshaw c.s.

 

Scroll naar boven