Saor Patrol – Battle of Kings

Battle of Kings
(ARC EUCD2788)

Saor Patrol is bagpipe rock. Centraal instrument is de Schotse doedelzak in deze Schotse vijfmansformatie, die met Battle of Kings al aan hun zesde album toe is. Het is een thema cd over de onafhankelijkheidsstrijd van Robert the Bruce (begin 14e eeuw).
Doedelzakspeler Charlie ‘chick’ Allan is met zijn instrument niet alleen geluidsbepalend, maar ook compositorisch. Op twee na – Stirling craig en Amazing Grace – zijn alle melodieën eigen werkstukjes, maar wel passend in het Schotse erfgoed. Melodieën, al is er een nummer met zang, door gastvocalist William van der Laan.
Naast de doedelzak wordt het instrumentarium aangevuld met wel drie drummers (Mark Monaghan, Kevin Johnston en Andre Zeuner). Je moet dan meer denken aan trommelaars als in een bagad of doedelzakband in plaats van drie complete drumkits. Het geeft de muziek wel een ongelooflijke drive. Elektrisch gitarist Steve Legget is de enige die –met vaak een lekker vervormde rocksound- akkoorden produceert.
Je zou de muziek strijdlustig of minstens gepassioneerd kunnen noemen, waarbij de titels verwijzen naar historische plekken, gebeurtenissen uit de strijd van de Schotse verzetsheld (voorgesteld als de eenhoorn) en de Engelse kroon (de leeuw).  Stevige kost, met positief overheersende pipes.
Niet voor in de folkclub, maar live op een festival kan je lekker uit je dak gaan met deze 21e eeuwse onafhankelijkheidsstrijders.

Scroll naar boven