Saranne – Dagen dat het anders gaat

Dagen dat het anders gaat
(Kroese Records KRCD 025)

Singer-songwriter Saranne Schümers heeft Nijmegen als uitvalsbasis. In samenwerking met de plaatselijke platenboer Kroese heeft ze een cd uitgebracht met elf Nederlandstalige nummers (nou ja, afsluiter Onder d’n toare is in het Limburgs).
Al in 2007 maakte Saranne haar eerste – Engelstalige – demo, die ze in eigen beheer publiekelijk beschikbaar maakt. Daarop echter ook al een eerste lied in de moerstaal: een cover van Jack Poels’ De Peel in brand. In 2012 komt er een vervolg in de vorm van de cd Feathers and fools, die wordt gearrangeerd en geproduceerd door BJ Baartmans. Ook hier één Nederlandstalige track: de afsluiter Ga dan.
Baartmans werd opnieuw in de arm genomen door Saranne om haar te steunen bij de keuze om een volledig Nederlandstalige cd te maken.
Saranne stelt zich in haar liedteksten kwetsbaar op. Haar woorden worden muzikaal gezien gedragen door melodieën die geen grote intervallen kennen en duidelijk bedoeld zijn om de tekst op het eerste plan te stellen. Het tempo ligt steeds laag. Toch zijn het zeker geen saaie liedjes. Wel echte luisterliedjes.
Dagen dat het anders gaat is sober gehouden, hoewel er best veel instrumenten te ontwaren zijn. Zang en gitaar vormen de basis. Die worden lichtjes ondersteund door viool (Alex Akela) en cello (Gerard Kwak). Natuurlijk vult BJ Baartmans alle mogelijke gaatjes op met subtiel ingespeelde partijen op gitaar, bas, mandoline, bouzouki, banjo, mondharmonica, piano en speelgoed accordeon, zonder expliciet de aandacht op zich te vestigen. Extra vocalen worden verzorgd door Hanneke Vonk, BJ en Sjoerd Reutelingsperger.
Op het eerste gehoor klinken de liedjes wat eenvormig. Bij nadere beluistering blijkt er echter veel te ontdekken in de instrumentale aanpak. Dat zorgt er voor dat de inhoud van de teksten nog meer tot z’n recht komt.

Scroll naar boven