Savourna Stevenson and Steve Kettley – Wine of life

Cooking Vinyl COOKCD870

Al op haar vijftiende speelde Savourna Stevenson in de Queen Elisabeth Hall in London en niet veel later debuteerde ze op vinyl als begeleider op een album van fiddler Dave Swarbrick. Daarna bracht ze eigen repertoire op de markt. In het begin nog redelijk traditioneel, gebaseerd op haar Schotse roots, maar later steeds vrijer en improviserend.

Grenzen en beperkingen kent de muziek van deze dame niet. Ze werkt graag in projecten – met andere musici – variërend van Konte & Kouyate, Toumani Diabate, maar ook met zangeres June Tabor en bassist Danny Thompson tot jazz musici toe. Inmiddels is ze naast erkend grootheid op de harp eveneens geroemd om haar arrangeer- en componeerwerk voor koren en klassieke ensembles.

Steve Kettley is een trouwe secondant van Stevenson en speelde op diverse van haar albums. Nu ligt er dan een gezamenlijk product van de harpiste en de saxofoonspeler. We hebben dan wel ruim 15 jaar moeten wachten op een nieuwe schijf van Stevenson, maar zoals gebruikelijk is het de moeite waard. Je moet dan wel open staan voor jazzy klanken, dissonante akkoorden, toonsoortwisselingen, improvisatie en constant aanwezige, maar overigens knap gespeelde, saxofoonpartijen.

Enkele titels geven een tipje van de sluier van veelzijdigheid: Tango mafioso, Gamalan. Maar ook de Schotse invloeden klinken ondanks alles door. Ook die vind je terug in de titels: Fording the tweed, Cutting the chord. Die laatste is een herneming van de inmiddels 30 jaar oude titeltrack van een van haar soloalbums. Silverade squatters is wellicht qua uitvoering het meest memorabele: vingervlugheid en een arsenaal aan speeltechnieken op de harp rushes voorbij. Ongekend wat een technische beheersbaarheid! Na een start met de saxofoon sluit Kettley af met een staaltje improvisatie met de mondharp. Hoezo een speelgoedinstrumentje…niet in de handen en mond van Kettley!. Overigens speelt hij op een enkel nummer eveneens meer dan verdienstelijk dwarsfluit.

Verwacht geen lieflijke, zoete deuntjes op de harp met een mystieke sfeer. De vele improvisaties, jazzy begeleidingen en toonsoortwisselingen zullen niet bij ieder in de smaak vallen, maar grandioos is het wel.

Scroll naar boven