Schotse eigentijdse folk cd’s (2)

Louter independent uitgaven in deel 2 van het overzicht met nieuwe Schotse folk cd’s.
De titel The tea wife (Brechin all recordsCDBAR034) is een verwijzing naar de aan thee verslaafde violiste Julia Dignan. Ooit zat er sterker spul in haar glas… De titels van de tracks zijn geïnspireerd op perioden in haar carrière. Dignan is niet al te bekend, maar maakte onder andere deel uit van Tannas. De variatie aan tunes – meestal is er sprake van een medley – is groot. Ze put uit zowel traditioneel als eigentijds werk. Ik kwam maar één eigen compositie tegen. De muzikale invulling is eveneens gevarieerd: combinaties met accordeon of concertina, fiddles, piano, gitaar, mandoline, harp en lichte percussie, gespeeld door wel 26 verschillende gasten. Het geheel straalt een flinke ceilidh- en sessiesfeer uit. Leuk voor even, maar op den duur maar wat anders graag.
Karen Marshalsay draait al heel wat jaren mee als muziekdocent en als harpiste in diverse groepen. The road to Kennacraig (Cramasie Records CRCD001) is haar solo debuut. Ze bespeelt drie soorten harp: de darmsnarige clarsach, de metaalsnarige keltische harp en de brayharp. De tunes worden solo uitgevoerd. Slechts twee tracks kennen overdubs: een met whistle en in de slottrack hoor je al de drie harpen. Marshalsay is een kundig instrumentaliste. Vooral haar spel op de metaalsnaren harp spreekt mij aan. Ze heeft zich gespecialiseerd in het overbrengen van pipetunes naar de harp, de pibroch. Vandaar dat het album vol zit met gracenotes en versieringen. Heel knap hoe ze die ongelooflijk snelle en kleine versieringen weet aan te brengen zonder over haar vingers te struikelen. Zowel bewerkte traditionals, eigen composities als werkstukken van John Saunders, Robin Morton en Alison Kinnaird komen voorbij. Verplichte kost voor harpliefhebbers.
Stuart A Jackson is een Gaelic zanger met een voortreffelijke stem, volume(beheersing), zuiverheid en toon. Alle dertien songs zijn traditionele liederen die al geruime tijd gekend zijn bij Jackson, vandaar de titel m’Arach, oftewel Gaelic songs from my upbringing (Clachan Music Clachan001CD, dist. Xango Music Distribution). Met veertien gastmusici en twee groepen is de cd instrumentaal goed gevuld. De muzikale aankleding verschilt nogal per nummer: van (te) melodramatisch naar ongecompliceerd. De meeste tracks zijn (trage) ballads, maar af en toe is er een uitspringer, zoals het opgewekte Leis an Lurgainn, dat zelfs een rocky benadering kent.
Als ex Run Rig groepslid behoeft Blair Douglas nauwelijks introductie. De accordeonist pende 12 nieuwe tunes voor deze cd The flyer (Macmeanmna SKYEcd60). Zeer gevarieerd van walsen tot laments, van strathspeys tot Cape Breton en Louisiana geïnspireerde melodieën. Naast de accordeon hoor je vier gastmusici op onder meer viool, pipes, percussie, gitaar, mandoline, piano. Indrukwekkend en ontroerend zijn de twee eerbetonen aan twee Barra tieners, slachtoffers van de aanslag in Manchester in 2017. Gewoon weer gedegen kwaliteit.
Fiddler Charlie Grey en toetsenist/accordeonist Joseph Peach maakten in 2018 een tocht langs de vijf onbewoonde grenseilanden in de Schotse archipel: The Shiants, North Rona, de Flannan isles, Sula Sgeir en St Kilda. Het inspireerde hen tot uiterst meeslepende muziek, waarin je zowel de ruwheid als  de schoonheid van de eilanden terug hoort. Langgerekte tracks, een vast thema waar verder op geïmproviseerd wordt zonder gepriegel. Slow airs (The cliffs of Conachair) of opzwepende dancetunes (Sula sgeir) wisselen elkaar af. Het luistert als een soundtrack. Van de reis werd een film gemaakt. Jammer dat die niet als (bonus)DVD is meegeleverd. Maar de muziek spreekt voor zich. Ondanks twee muzikanten (op twee tracks aangevuld met gitarist Cameron Grant) en een vast, maar beperkt instrumentarium, weet Air Iomall (Braw sailin’Records CD007BSR; Xango Music distribution) de volle speelduur te boeien. In de 21 minuten durende slottrack Live on St Kilda hoor je dat niks nep is op deze cd en dat ze de nummers live net voortreffelijk spelen als in de studio.

 

Scroll naar boven