Scotia Nostra – Gammel venskap

Gammel venskap
(GO’ Danish Folk Music, GO 0519)

Dat de roem van de Schotse dichter en songwriter Robert Burns ruim tweehonderd jaar na zijn dood nog niet is vervlogen, blijkt wel uit een Deense cd die kort geleden verscheen. Daarop een greep uit de poëtische en muzikale erfenis van Rabbie Burns, zoals de Schotten hem nog steeds liefkozend noemen.

De in Denemarken residerende Schot Rod Sinclair neemt de zangpartijen voor zijn rekening, in de verder uit Denen bestaande folkgroep Scotia Nostra. Ook de Schotse doedelzak, bespeeld door Stig Bang Mortensen, is van de partij en verhoogt het authentieke karakter van de schijf.

Naast de echte Burns-songs Honest poverty (A man ’s a man for a’ that), The rantin dog, The banks of Doon en Green grow the rashes, passeren ook enkele gedichten van de Schot, die door Rod Sinclair van een passende melodie zijn voorzien. Zijn bekendste lied, Auld lang syne, ontbreekt uiteraard niet. Een verkorte versie van zijn langste gedicht, Tam O’ Shanter krijgt ritmische ondersteuning van de Schotse bluesmuzikant Mike Whellans op beatbox. Instrumentele traditionals wisselen de liederen af en als je niet beter wist, zou je denken dat de uitvoerders zo maar uit Schotland afkomstig zouden zijn.

Scroll naar boven