Sheesham and Lotus and ‘Son – Clear The Table

Clear the table
(SepiaPhone Records SPR 007)

Een Canadees trio, voorheen een duo, speelt ongekende jugmuziek met old-time en veel Creoolse invloeden, met een wel heel interessante instrumentencombinatie. Banjo en fiddle worden ondersteund door een pompende sousafoon. Het grootse koperblaasinstrument speelt als een walking bass, en geeft een hele fraaie kleur aan de fiddle en banjo combinatie. Het resultaat is een opzwepende cd vol uptempo songs die of uit de traditie komen of uit het repertoire van onder andere Jelly Roll Morton en Ed Haley, maar wel helemaal de oude sfeer ademen.
De vrolijke klanken zijn zowel instrumentaal als gezongen, en dat laatste ook vanuit een zeer enthousiast traditioneel idioom. Het drietal houdt het niet enkel bij de fiddle, banjo en sousaphone, maar voegt ook enkele authentieke instrumenten toe zoals de kazoo, mondharp, en mondharmonica. Sheesham Crow, Lotus Wight en Son Sanderson klinken heel authentiek, met een kraakje eronder zou het zo van een 78 toerenplaat uit de koffergrammofoon kunnen komen, wat ze ook laten horen in afsluiter Ida Red. Je hoort dat de jugmuziek een basis is geweest voor de latere Dixieland sound, en je hoort ook duidelijk waar de eerste Jazz de mosterd heeft gehaald.
Voor het trio is het duidelijk een feestje, de heren hebben er aanzienlijk veel zin in en lol aan. Clear the table is zeker geen serieus album, veel eerder een swingende party die doet verlangen naar oude vervlogen tijden. Heel knap!

 

Scroll naar boven