She’Koyokh – First dance on Second Avenue

First dance on Second Avenue
(TUGCD1101, Music & Words)

She’Koyokh is een Engelse klezmer en Balkan band, die met First dance on Second Avenue zijn vierde cd heeft uitgebracht – de eerste verscheen in 2007. Opgericht begin jaren tachtig werd ervaring opgedaan door op straat te spelen in het Londense East End. In de loop der jaren werd zowat de hele wereld aangedaan, en stond de band ook in het Amsterdamse Concertgebouw.
De zevenkoppige groep omvat instrumenten als klarinet, accordeon, viool, gitaar, darbuka, contrabas en snaredrum. De zang wordt verzorgd door bijna alle groepsleden, waarbij zowel vrouwen- als mannenstemmen de lead nemen. Op First dance on Second Avenue worden veel landen aangedaan: Turkije, Bulgarije, Armenië, Servië, Albanië, Roemenië, Amerika. Hartverscheurend wordt er gezongen en gespeeld. De liefde speelt een centrale rol. De ene keer gaat het over een vader en een dochter die het hebben over wie zij moet trouwen, de andere keer kibbelen twee vrouwen in de hamman over het aan de haak slaan van een rijke man. Ontluikende liefde wordt metaforisch bezongen via een duif. Maar ook gedwongen migratie komt aan bod.
Met een speelduur van ruim een uur biedt She’Koyokh een uitgebreid palet. Drie van de dertien nummers duren langer dan zes minuten. De langste duurt 7.01 minuten. Toch wordt je aandacht makkelijk vastgehouden, door het uitstekende spel en de prima afwisseling.

 

Scroll naar boven