Shepheard, Spiers & Watson, The Spiers family, The Gaughers – Folk songs live from North East Scotland

Folk songs live from North east Scotland
(Millseat Records 008-2019 / Xango Music distribution)

The Gaughers en The Spiers family waren halverwege de jaren zestig gekende groepen in het folkcircuit. Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het Portsoy Folk Festival kwamen in 2019 in reünievorm bij elkaar en werd deze live cd-dvd opgenomen.
Bekende songs als Banks of Newfoundland, John Barleycorn, The night visiting song,  Farewell to Tarwathie en Bonnie lass of Angelesey passeren de revue, aangevuld met wat onbekender werk dat de groepen ooit ten gehore brachten.

In de dvd-versie zijn de tracks wat meer geconcentreerd rond de formatie die het uitvoert. Eerst Sheapheard, Spiers & Watson, de enige groep in originele bezetting, gevolgd door The Spiers Family. Vanwege fysiek ongemak zonder Maggie Spiers, maar als duo met Tom en Emma Spiers. The Gaughers sluiten af in een bezetting met Norman Chalmers als stand-in voor de oorspronkelijke concertinaspeler Peter Hall. En uiteraard met z’n allen voor het slotlied.
De cd kent een gemixte volgorde. Maakt eigenlijk allemaal niet uit. Het publiek lijkt van dezelfde generatie als de muzikanten: 65-plus. En zo klinkt ook de muziek: gedateerd, soms zelf flauw.

Nu hoef je voor mij absoluut geen balletvoorstelling of een circusact op te voeren als je musiceert, maar zo zoutzakkerig als de uitvoerenden op het podium verblijven doet mij twijfelen aan het nut van een dvd-registratie. Er gebeurt nagenoeg niets. Veranderingen gaan met de snelheid van een slak in slow motion. Het lijkt wel frozen picture. Storend vind ik daarbij dat bij de aankondigingen van de liederen het podiumbeeld wordt vervangen door een still met daarop de titel van het lied. Net als de visuele opnamen is de muziek slaapverwekkend. Een zelfde (slow) tempo, instrumenten pakken niet uit met inventieve begeleidingen, maar spelen de melodie mee.

Het voordeel van deze cd-dvd is wel dat je leert dat hedendaagse folkmuziek een enorme groei heeft doorgemaakt: in kwaliteit, vaardigheid en aanpak. Behalve de trouwe fans op het festival zou ik niet weten wie op deze uitgave zit te wachten. Een schoolvoorbeeld van gedateerd en overbodig.

Scroll naar boven