Shillelagh – Hemels douwe

Hemels douwe
(Appel Rekords/Cie Macke-Bornauw MB01)

Deze Shillelagh (er zijn meer groepen die deze naam voeren) is een Noord-Frans dansmuziektrio, dat met Hemels douwe al aan zijn vijfde cd toe is. De eerste verscheen al in 2004. Gabriel Lenoir (viool), Aurélien Tanghe (gitaar) en Benjamin Macke (trekharmonica) komen uit Frans-Vlaanderen en hebben een fascinatie voor Vlaamse (en ook wel Nederlandse) volksdansmuziek. Ze mogen zich in een behoorlijke populariteit verheugen, vooral ook bij een jonger publiek.
De arrangementen die Shillelagh maakt van de traditionele volksmuzieknummers zijn sprankelend, muzikaal interessant en uitnodigend. Het is gemakkelijk om een vergelijking te maken met Balbrozijn, een trio met exact dezelfde bezetting als Shillelagh, en een vergelijkbare muzikale insteek. De cd bevat achttien nummers en werd opgenomen in Studio de Hirondelles in het Franse Flins-les-Mortagne. Aurélien Tanghe verzorgde de opname, geluidsmix en mastering.
Van het in 1544 in het Antwerps Liedboek opgetekende Het viel eens hemels douwe – tot Shillelagh gekomen via de opname van Rum op hun vierde plaat Hinkelen – zijn vijf interpretaties te vinden: een traditionele instrumentale uitvoering, een arrangement van de melodie van elk afzonderlijk groepslid, en een a capella uitvoering, die de cd afsluit. Het is ook het enige zangmoment dat op de cd te vinden is, wat ik wel jammer vind, want het zou de afwisseling zeker ten goede zijn gekomen. Desondanks een geslaagd project, dat zeker voor balfolkliefhebbers veel te bieden heeft.

Scroll naar boven