Shono – Kolhozoy traktor

(CPL-Music CPL066)

In het verre oosten in de Russische republiek ligt het autonome Buryatia, grenzend aan Mongolië. In 2014 werd daar Shono opgericht, een vierpersoonsformatie rond zanger, componist en norin-khuurspeler Alexander Archincheev. Naast de ritmesectie – drummer/percussionist Konstantin Tokorsky en basgitarist Vladimir Sidorov – is Evgeniya Tomitova een opmerkelijk groepslid. Zij bespeelt de niet alledaagse yatag, een op de Chinese  guzheng (harp) gelijkend instrument en zingt lead in een aantal nummers.

Muziek uit die streken kennen we vooral dankzij de Tuvanen en Mongoliërs met hun keelzang en paardenkopviolen. Ze ontbreken ook niet op Kolhozy traktor. Maar de muziek wijkt toch wel af van het doorsnee gekende. Uiteraard zijn er de liederen met hun staccato, galopperende ritmen, maar Buyan is gewoon een zeer melodische vlotte melodie, die harmonisch wordt gespeeld en door Tomitova fraai wordt gezongen. Drinking song kent een opgewekte sfeer, opnieuw zeer melodisch. Je zou het een Buryatblues kunnen noemen. Niet zo gek als ze zelf zeggen fans te zijn van westerse rock naast hun interesse en verdieping in de tradities uit eigen streek. 

De meeste songs op Kolhozoy traktor zijn traditionals die Arichincheev leerde van zijn grootouders. Na hun debuut Hunters  ontstond een heuse revival van het eeuwenoude en bijna verloren gegane keelzingen en spelen op authentieke instrumenten, precies het doel van Shono. Maar met deze toegankelijke variant van de Oost-Aziatische nomadenmuziek kunnen ze ook hoge ogen gooien in onze westerse muziekscene.

Scroll naar boven