Siebe Palmen – Zo zijn dromen niet gebouwd

Zo zijn dromen niet gebouwd
(www.siebepalmen.nl)

Siebe Palmen is een zanger-liedschrijver uit Utrecht, die in 2015 een eerste, veelbelovende EP uitbracht onder de titel Onkruid. Daarna waren er regelmatig speldenprikken. Siebe kwam in 2016 als atheïst met een lied over het geloof: In naam van mijn God, vergezeld van een videoclip. In 2017 was er een digitale EP met drie nummers uit zijn oneman-horecamusical Is alles naar mens?. In 2019 won hij de tweede prijs bij de Vlaamse Nekka-wedstrijd. De eveneens Nederlandse Iris Penning won overigens de eerste prijs. Voor de Islolatiesessies vertolkte hij Weet je nog – een tekst van Hans Lodeizen, op muziek gezet door Herman van Veen.
Het lag in de bedoeling om in 2020 op de proppen te komen met een volledig album, maar de corona crisis gooide roet in het eten. Het virus bleek echter ook als inspiratiebron te kunnen dienen.
Het radioprogramma Volgspot (NPO Radio 5) organiseerde tijdens de eerste virusgolf onder de noemer Niet zonder ons een podium voor schrijvers en zangers om eigen werk voor te dragen. Siebe haakte daarop in met Liever moe, een lied over de gedwongen werkloosheid van de kunstenaar.

 

Ik wil niet stilstaan, dat kan ik niet
Want als ik stilsta, ga ik malen
Zie ik overal de apocalyps
En wie gaat dat betalen?

Als kunst nog slechts een luxe is
Blijkt mijn beroepje erg broos
Ik ben dan wel liever lui dan moe
Maar nog liever moe dan werkloos

 

Palmen verleende medewerking aan twee, begin augustus van dit jaar verschenen afleveringen van de zesdelige podcastserie Donker van het theatergezelschap Vloeken in de Kerk. Dat leverde twee liedjes op: Neem hen en Zo zijn dromen niet gebouwd. De laatste gaf tevens de titel aan de EP.

Voor Dit eiland, het afsluitende nummer van de EP werd de muziek verzorgd door Johan Hoogeboom, de pianist en zanger die vooral bekend is van het cabaretgezelschap Andermans Veren Live. De inspiratie voor dit nummer kwam van een televisie-uitzending, meer bepaald over het debacle met Famke Louise bij Eva Jinek. Het gaat over hoe je op een eiland maar steeds dezelfde rondjes kunt blijven lopen waardoor je steeds meer overtuigd raakt van je eigen gelijk. Het gaat over eenzaamheid en fake-news.

De vier tracks van Zo zijn dromen niet gebouwd geven een indringend beeld van de pandemie. Het is een plaat die alleen in dit tijdsgewricht gemaakt kon worden. Een tijdscapsule, zo typeert Siebe Palmen de EP zelf.

 

Scroll naar boven