Sieuwerd Bin – The songs I sing

The songs I sing
(Music | Gebroeders Bin)

Sjoerd (Sieuwerd) Bin maakte samen met zijn broer Floris in 2014 de cd Brieven, met liederen over de Eerste Wereldoorlog, waar ik enthousiast over was (en nog steeds ben). Voor deze nieuwe cd – onder enkel zijn eigen naam – dook Sieuwerd in zijn eigen verleden. Hij heeft vanaf zijn prilste jeugd al veel liefde voor spirituals en gospels. Zijn ouders kwamen vaak samen met een vriendengroep vanuit de kerk, waarbij veel werd gelachen, gepraat en samen gezongen uit de zangbundels van Youth For Christ. Zijn vader speelde dan gitaar. Vanuit zijn bed kon Sieuwerd het allemaal goed horen. Hij kroop vaak, soms samen met broer Floris, uit bed om bovenaan de trap te luisteren. Ook tijdens vakanties met deze vriendengroep werd dit repertoire veel gezongen. Het werd met de paplepel ingegoten dus.

Enkele jaren geleden begon Sieuwerd de gospels en spirituals te verzamelen en te bewerken. Dan mondde uit in een album met tien liederen en een soundscape. Het is een bijzonder folky album geworden, waaraan ook Floris meewerkte (gitaar, zang). Daarnaast werd er muzikale medewerking verleend door Jeanine Melis (viool), Roderik Bin (piano) en Ties Versteeg (zang). De banjobespeler wordt niet genoemd, maar ik schrijf ‘m maar gewoon toe aan Sieuwerd.

Er zit veel bekend materiaal bij de uitkozen liederen. Give me oil in my lamp is bewerkt door The Byrds, die het opnamen voor hun lp/cd Ballad of Easy Rider. I shall not be moved werd door de Amerikaanse Civil Rights Movement geadopteerd. All night, all day werd door Jonathan Richman onder de titel Angels watching over me opgenomen voor zijn onsterfelijke album Rock ’n roll with the Modern Lovers. En This world is not my home werd door Woody Guthrie omgeturnd tot I ain’t got no home. De enige song die niet als traditional te boek staat is Pack up your sorrows van Richard Farina.

Echt overbekend zijn He’s got the whole world in his hands en Michael row the boat ashore. Toch weet Sieuwerd Bin ook deze klassiekers naar zijn hand te zetten. Zijn ingehouden, zachte stem en de rustige instrumentatie zorgen er voor dat je makkelijk kunt meegaan in deze trip, ook als niet-gelovige. Het sterkst komt dat naar voren in het afsluitende, 5:15 minuten durende lied, The Lord is my shepherd (Psalm 23).

Website: www.gebroedersbin.nl

Scroll naar boven