Simon Mayer – Carolan, fantasias on themes by Turlough O’Carolan

(Acoustics CDACS 082)

De Engelse muzikant Simon Mayor draait al jaren mee in het folkcircuit en is een absolute autoriteit op de mandoline. Soms solo, dan weer met echtgenoot Hilary James of in een groepsverband, de Brit pingelt er lustig en zeer vakkundig op los. Carolan, met als ondertitel Fantasias On Themes By Turlough O’Carolan is een thema cd met – hoe kan het anders –  bewerkingen van aan de Ierse harpist toegeschreven composities.

Mayor heeft ze naar eigen inzicht gearrangeerd, waarbij hij opmerkt ‘Carolan was blind en kon zijn eigen muziek niet noteren. Dat hebben anderen gedaan, alleen pas jaren na zijn dood. De melodieën kunnen dan wel getrouw overgeleverd zijn, de harmonieën niet. En Carolan speelde op een polyfonisch instrument, dus hij heeft zeker harmonieën gebruikt.’
Op zoek naar eigen invulling dus, waarbij hij ook variatie aanbracht in tempo, toonsoortwisselingen en modus. Met eerbied voor de bron overigens, het supreme folkidee!

Naast uiteraard mandoline speelt Mayor middels multi-tracking gitaar, mandola, mandocello, viool en altviool. Hij wordt in een aantal tracks ondersteund door Hilary James (contrabas, mandobas en basgitaar) en Florence Petit (altviool). Soms worden de tunes van O’Carolan zoetsappig dan wel melodramatisch uitgevoerd. Mayor geeft ze pit, een drive, maakt ze levendig en alledaags zonder over de scheef te gaan. Zijn uitvoeringen zijn dynamisch, vol afwisseling, prima geregistreerd met een volle toon en fraaie harmonieën.

Onder de veertien tracks natuurlijk bekende werken als Carolan’s concerto, Princess Royal (of Miss MacDermott), Si bheag si mhor, Lord Inchiquin, waarbij het een genot is om deze sprankelende uitvoeringen te beluisteren. Zelfs de enigszins naar klassieke uitvoering neigende Mrs Sterling en Carolan’s dream – beiden uitgevoerd met strijkkwartet – zijn puur genieten. The Snowy Breasted Pearl wordt fraai gezongen door James. 

Sublieme cd voor Keltische en niet-Keltische folkmuziek liefhebbers!

Scroll naar boven