Skotwal – Te werk

skotwal

Te werk
(Marista MCD 16161)

In het noordelijk deel van Noord-Holland is West-Fries behalve een gesproken ook een redelijk veel geschreven dialect. Af en toe duikt er een muziekgroep op die deze streektaal muzikaal vormgeeft. Al eerder waren dat bijvoorbeeld ‘t (Werverhoofs) Volksorkest en Oôs Joôs. Sinds enkele jaren roert zich ook Skotwal, dat bestaat uit de broers Theo en Wigert Dronkert uit Sint Pancras en Theo de Jong uit Broek op Langendijk.

De tweede schijf van het trio bevat in het West-Fries vertaalde covers. Het zijn nummers van onder anderen Townes Van Zandt, Johnny Cash, Steve Earle, John Prine, The Rolling Stones, The Beatles en The Byrds. Ook Nobelprijswinnaar Bob Dylan komt nog voorbij. De teksten zijn vaak humoristisch, maar soms ernstig (Moin vriend droevighoid) of kritisch (Vare).

Met de muziek zeilt het drietal tussen country en americana door. Vooral rauwe zang kleedt de langzame en uptempo nummers aan. De drie mannen krijgen versterking van onder meer Roland van Beveren op pedal steel. Maar ook het mannenkoor de Lofstem (Te werk), de opzwepende gitaar van Eelco Gelling (De bai en de blom) en zangeres Tineke Schoenmaker (As ik zegge zou) leggen leuke accenten op deze meer dan 50 minuten durende schijf.

Scroll naar boven