Slow Moving Clouds – Starfall

Starfall
(Slowmovingclouds SMC003)

Een mix van eigen werk en traditionals uit de Ierse folk vullen de cd Starfall van een trio bestaande uit een nyckelharpa- en duimpianospeler (Aki), een violist (Danny Diamond) en een cellist, marxophone speler en bassist (Kevin Murphy). Een vreemde, maar wel intrigerende combinatie.

De bewerkingen die de heren los laten op de composities, krijgt door het instrumentarium een wat cinematografisch karakter. Je zou ook kunnen spreken over ‘kamerfolk’ met de diepe, warme klanken van de cello, de volle zingende tonen uit de nyckelharpa en de vrij solerende fiddle.

Hun arrangementen zijn zorgvuldig opgebouwd. Ik neem mijn hoed af voor de voortreffelijke dynamische toepassing. Neem de uitvoering van The Ash plant, toch een behoorlijk uitgekauwde instrumental. Slow Moving Clouds weet echter de tune te betoveren. Herkenbaar is de melodie, maar wat ze in de begeleiding doen met polyfonen, een mysterieus stukje zang, dynamiek is heel sterk.

Wie vergelijkingsmateriaal zoekt komt met The Gloaming in de buurt. Toch is Slow Moving Clouds zeker geen kloon. Eerder zetten zij een eigen stempel op wat een nieuw soort standaard voor Ierse folk lijkt te worden. Waar The Gloaming diverse tunes aan elkaar koppelt en ze qua tijdsduur behoorlijk oprekt, beperkt dit trio de tunes in lengte en is van een samengestelde medley geen sprake, op de slottrack Swansong/Starfall na. Hier schuift de structuur erg op naar minimalistische muziek, uitgevoerd door een altpop spelend kamerorkest.

Het IJslandse Astadir en Sigur Ros komen  naar boven, met name ook door de met galm overladen zang. In opener First breath past met ook nuttige elektronica toe. Over het algemeen is het uptempo.

Niet in Droghedy dat een slepend traag tempo kent. Met de zang – meestal niet meer dan woordloos gezongen flarden met kopstop – krijgt het een onheilspellend tintje. Muunnos begint als een tune in slowmotion, maar krijgt halverwege een uptempo twist met een Scandinavisch aandoende tune, waarbij weer de dynamiek voortreffelijk wordt opgebouwd.

Slow Moving Clouds is de perfecte naam voor dit trio: muziek die net als een wolkenpartij imponeert, dreigend, groots en toch transparant en fraai kan zijn. Starfall is dat zeker.

Scroll naar boven