Soccer Committee – Tell from the grass

Tell from the grass
(Morc 84, distributie Clear Spot)

Eindelijk weer eens nieuw werk van het Gentse Morc Label. Een van de meest progressieve labels in het alternatieve circuit dat in slechts beperkte oplage werkjes uitbrengt die niet bij de grote massa zijn weg zal vinden.

Gelukkig is de artistieke kwaliteit vaak van (zeer) hoog gehalte. Het gaat er bij dit label niet om hoe goed je productie is in technisch opzicht, maar hoe creatief en uitdagend.
Achter Soccer Committee gaat de Nederlandse Mariska Baars schuil. Zoals de ‘press sheet’ aangeeft is haar sound net zo minimaal als haar output. Haar laatste uitgave dateert van 2007. Haar songs zijn gestript tot op het bot, met slechts gitaar, stem en geluidsscapes. Ze komt niet uit Zeeland, maar haar aangepaste motto luidt wel “geen noot te veel hè”.

Zo duurt opener To a poem slecht één couplet en 49 seconden. Maar daarin laat ze precies horen wat er gehoord moet worden. Omfloerste stem, delicaat getokkel in een traag voortgaande ballad. In Interstellar is die gitaar elektrisch, wordt galm toegepast ten dienste van een mysterieuze sfeer en is er een overdub met gezongen en min of meer gedeclameerde zang. Datzelfde proces wordt in feite herhaald in Hazy.

In het algemeen zal de metronoom geen overuren draaien bij Baars. Alle composities kennen een vertragend ritme, dat samen met de sound zorgt voor een intieme rust. Met 2.32 minuten is Song to travel with the soul de langste track en binnen de 15 minuten ben je met het gehele (mini)album klaar. Je hebt dan wel een kwartiertje heerlijk ontspannen en geheel compromisloze eigentijdse altfolk achter de kiezen.

Scroll naar boven