Solas – For love and laughter


For love and laughter

(Compass Records 7 4490-2)

De Iers-Amerikaanse formatie Solas is ongetwijfeld de beste Keltisch georinteerde folkband die op deze aardbol rondloopt. Na hun tienjarig jubileum, dat werd gevierd met een geweldige cd/dvd-box, is de groep eindelijk met nieuw studiomateriaal op de proppen gekomen.

Zangeres Deirdre Scanlon heeft de groep verlaten en is vervangen door de jonge Mairad Phelan. Het is even wennen aan deze lieflijke stem, maar gaandeweg kom je tot de conclusie dat deze zangeres ook weer prima past in deze groep rond fiddler Winifred Horan en multi-instrumentalist Seamus Egan (o.a. houten fluit, banjo, mandoline). Egan wordt al jaren geflankeerd door de veelzijdige trekharmonicaspeler Mick McAuley. Deze man speelt niet alleen geweldig op het Ierse systeem trekharmonica, maar speelt ook mooi op de low whistle, en is daarnaast nog eens gezegend met een geweldige zangstem. McAuley speelt heel technisch, maar met rust en uitgewerkte techniek, waardoor het geen moment gekunsteld overkomt. McAuley’s harmonicaspel sluit nauw aan bij de fiddlemuziek van Horan. Ze is klassiek geschoold, maar heeft op een gegeven moment bewust voor de Ierse muziek gekozen. Haar klassieke technieken komen goed van pas bij de langzamere muziek, waarin ze een enorme passie en toewijding tentoonspreidt. Eamon McElholm is de gitarist die al menige jaren in deze groep verblijft. Hij is daarnaast een begenadigd pianist. McElholms gitaartechniek komt van de gitaristen die in de loop der jaren passeerden, het dichts bij de uitzonderlijk expressieve techniek van John Doyle, de gitarist waar Solas ooit mee begon.
Solas staat altijd voor hoge kwaliteit. Sterker nog, ze hebben nog nooit een benedenmaats album afgeleverd. Deze cd opent met een snelle tuneset waarin Horan en McAuley spetteren. Phelan doet haar intrede met de traditional Seven curses. Halverwege de cd werkt Solas een paar tracks samen met The Duhks uit Canada. Deze jonge groep maakt inmiddels furore in de bluegrass en gospelscne. Merry Go Round is de gezongen samenwerking tussen de twee bands, en dat nummer staat als een huis. Deze track werd vastgelegd door producer/muzikant Dirk Powell. Laatstgenoemde speelt daarin akoestische basgitaar. Solas levert met For love and laughter wederom een meesterlijke cd af. Iedere Solas-cd heeft zijn eigen karakter en zo ook deze nieuwste aanwinst in hun oeuvre. Meesterlijk!
Luisteren

Scroll naar boven