Song book van Ruud de Wild boekrecensie

Song book
(Walburg Pers ISBN 9789462494480)

De ondertitel van het bijna 200 pagina’s dikke Song book is Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied, voor de lezer bijeengebracht door Martine de Bruin (beheerder van de Nederlandse Liederenbank), Garrelt Verhoeven (hoofdconservator van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden) en Ruud de Wild (Radio DJ voor Radio 2). Een opvallende combinatie, die nieuwsgierig maakt naar het uiteindelijke resultaat. Ik mag zeggen: het is een zeer geslaagde exercitie. Op aanstekelijke, losse wijze worden het Nederlandse lied van de 16 e eeuw naar het huidige tijdsgewricht onder de loep genomen. Natuurlijk op beknopte wijze, maar toch worden vele kanten van ons muzikaal erfgoed voldoende belicht.

Het boek is onderverdeeld in tien hoofdstukken, met titels als Viva la den koning drinkt, De moord van Amsterdam en Meysje met jou blancke billen. Oftewel: drank, geweld en seks, een combinatie die al eeuwenlang de gemoederen bezighoudt. Andere onderwerpen die de revue passeren zijn bijvoorbeeld zeemansliederen, oorlogsleed, straatlied, cabaret en nederpop. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een Top 10, waarbij gelukkig niet vaak werd gekozen voor al te voor de hand liggende liedjes. De titels maken je eerder nieuwgierig.

Het boek werd mooi en uitbundig geïllustreerd met sfeervolle plaatjes, meestentijds historisch van oorsprong. Ook wordt Ruud de Wild in actie getoond, op onderzoek in archieven. Het verbindt ook in beeld het heden en verleden. Ik vind het goed dat de eigen geschiedenis op een toegankelijke manier wordt gepresenteerd. Erg vermakelijk, en je steekt er ook nog wat van op. De beste manier om het Nederlandse lied in een breder perspectief te zien.

Nog leuker is dat er in het Huis van het Boek in Den Haag een tentoonstelling werd ontwikkeld, die parallel loopt aan het boek. Door Covid werd de expositie uitgesteld tot (onder voorbehoud) voorjaar 2022. Het boek verscheen reeds in 2020. Maar dat vormt door de aard van het boek geen enkel beletsel. De inhoud is nog 100 % lezenswaardig. Fingers crossed dat de expositie niet opnieuw hoeft te worden uitgesteld. Hou het in de gaten!

Scroll naar boven