Songs to Woody – Middelburg

Dat Woody Guthrie honderd jaar geleden werd geboren zal geen folkliefhebber zijn ontgaan. Zo’n historische feit praktisch vormgeven is echter een ander verhaal. In Middelburg stak een stel volgelingen van de legendarische liedschrijver/zanger de koppen bij elkaar om die gebeurtenis gepast en enthousiast te vieren.

Sjef Hermans

Woody Guthrie werd geboren op 14 juli 1912 in Okemah, Oklahoma. Sjef Hermans liep al langer met het idee rond om iets met die gebeurtenis te doen. Aan het begin van de vakantie is het echter moeilijk om muzikanten bij elkaar te krijgen. De zanger-gitarist van de Zeeuwse rootsband Champagne Charlie bedacht dat het op 3 oktober ook vijfenvijftig jaar geleden was dat Guthrie in Queens, New York overleed. De locatie die Hermans voor het herdenkingsconcert op het oog had, bleek op die dag niet beschikbaar. Een dag later was dat wel mogelijk. Dus werd op 4 oktober in de Spot – het jongerenmuziekpodium in Middelburg – een tributeconcert voor Woody Guthrie opgezet.

Ries de Vuyst

De initiatiefnemer verrichtte zelf de aftrap met een korte toelichting. De eerste lp van Bob Dylan was zijn eerste kennismaking met Woody Guthrie. Daarop stond de track Song to Woody en daarmee was de naam van het mini-festival ook gevonden.

Optredens van Sjef Hermans en Champagne Charlie stonden centraal. Daar tussendoor zongen andere muzikanten hun eigen liedjes voor Woody. Door die wisselende optredens kwam er telkens weer een ander facet van Guthrie in de schijnwerper te staan. Daarbij bleek Woody een inspiratiebron voor veel muzikanten. Dat kwam duidelijk naar voren in Vigilante man. Bij het door Sjef Hermans gezongen lied ondersteunde Champagne Charlie-muzikant Theo de Koning hem op slidegitaar. Alsof Ry Cooder er zelf bij was.

De beheerder van de Spot, Tonnie Dieleman, belichtte de relatie tussen Woody Guthrie en Billy Bragg. In zijn begeleidend praatje merkte hij fijntjes op dat de gemiddelde leeftijd op deze avond toch iets hoger was dan gebruikelijk in ‘zijn’ jongerenzaal. Bovendien maakte hij erg duidelijk dat Woody liedjes van anderen ‘leende’ om er een eigen tekst op te maken. De tot Jesus Christ omgevormde Ballad of Jesse James was een sprekend voorbeeld.

JP de Klerk

JP de Klerk is de drijvende kracht van de JP Seeger Sessions Band. Deze vijftienkoppige formatie brengt vooral werk van Bruce Springsteen, zoals die dat met zijn Seeger Sessions deed. JP had deze avond zijn ‘big band’ thuis gelaten. In plaats daarvan liet hij zich door mondorganist Gait Kleinkromhof van Champagne Charlie begeleiden. De weg van Woody Guthrie via Pete Seeger en Bruce Springsteen naar hemzelf legde hij overduidelijk bloot in Tom Joad.

Ook gitarist/banjoïst Theo de Koning van Champagne Charlie bleek een begenadigd solist in zijn interpretatie van Little black train.

De uit Vlaanderen afkomstige zanger-gitarist Bruno de Neckere stond met zijn uitvoering van Ain’t it hard nog het dichtst bij Woody Guthrie. Maar de meest indrukwekkende bijdrage kwam van Ries de Vuyst (op dobro) met Pastures of plenty samen met Gait Kleinkromhof. De bewondering van De Vuyst voor Steve Earle droop bovendien af van Christmas time in Washington waarin hij Woody’s geest terugriep.

Zanger-gitarist Henk Feij bracht wat meer countryaccenten aan. De liefhebber van The Byrds legde onder meer met It takes a worried man zijn relatie met Woody Guthrie bloot.

Songs to Woody, alle deelnemers

De afsluiter was This land is your land. Gezongen door alle deelnemende artiesten èn het publiek. Een ander lied was natuurlijk ook onmogelijk geweest.

Het Woody Guthrie-jaar is nog niet ten einde. Wellicht is er nog tijd en plek voor meer van zulke schitterende initiatieven.

Scroll naar boven