Spetterende start in Rudolstadt

Onweer, wind en regen dreigden bij de start van het Folkfestival in Rudolstadt (donderdag 5 juli) roet in het eten te gooien. ’s Middags viel de stroom een tijdje uit door blikseminslag en tot ver in de avond bleven de verkeerslichten buiten werking. De verkeerschaos was groot. Rudolstadt ligt als een wurm ingeklemd in het smalle dal van de Saale en alle festival- en ander verkeer moest zich door het stadje wringen. Ondertussen verzamelden zich al enkele artiesten voor het niet-officiële festival in de binnenstad. Zodra de zon weer begon te schijnen wisten zij de ruim aanwezige festivalgangers alvast op te warmen.

Bij de officiële start – om negen uur ’s avonds – was er geen sprake meer van regen. Ook de rest van de avond bleef het droog. Toch was het een spetterende start. Binnen een minuut nadat John Hiatt het grote podium in het Heineplantsoen betrad, maakte hij duidelijk dat hij een singer-songwriter is die van wanten weet. Zijn stem stond gedurende zijn optreden steeds in het middelpunt van de muziek. De meester met de rasp in zijn stem kreeg – zelf op gitaar – degelijk maar niet te nadrukkelijk versterking van een combo bestaande uit Doug Lancio (gitaar en mandoline), Nathan Gebri (bas) en Kenneth Blevins (drums).

Die Kaapse Affodille Dames Boereorkes deed er daarna nog een schepje bovenop. De zes vrouwen wisten met hun polka’s en walsen het publiek in de danstent volledig voor zich te winnen. Menig balfolkbandje dat routinematig z’n standaardrepertoire afdraait, kan bij deze formatie in de leer. Instrumentwisselingen en persoonlijke uitnodigingen door de muzikanten om mee te dansen, maakten het optreden extra boeiend. Een concertinakwartet binnen het orkest wisselde met vlotte nummers klassiekers als Suikerbossie en Sarie Marais af. Het enthousiasme straalde van de gezichten van het publiek en van de orkestleden af.

Dat ook in Rudolstadt ‘folk’ een erg ruim begrip is, bewees Moop Mama. Deze formatie bestaat uit zestien muzikanten en valt misschien het beste te omschrijven als een combinatie van jazzcombo, dweilorkest en hiphopformatie. Daarbij ligt de nadruk vooral op het laatste. Het optreden was ook op de festivalcamping, die op ruime afstand ligt, uitstekend te volgen.

De komende dagen zal de keuze uit de optredens weer moeilijk zijn. Het veelzijdige programma telt honderden artiesten vanuit de hele wereld en van diverse pluimage.

Scroll naar boven