Spilar – Vandaag en alle dagen

(Trad Records 031)

Vandaag en alle dagen is de opvolger van debuut Stormweere. Het Vlaamse vijftal – Maarten Decombel (mandola, gitaar, zang),  Eva Decombel (zang),  Jeroen Geerinck (gitaar, keys, synths),  Ward Dhoore (mandoline, synths) en Louis Favre (drums) –  ontleende de titel aan een quote van Wannes Van de Velde over het veranderende tijdsgewricht. Spilar actualiseert dit thema met nieuwe liederen van onder meer Richard Thompson, Bela Fleck, Wannes van de Velde, Walter de Buck, overgeleverde liederen uit Liedboeken en het Occitaans erfgoed, aangevuld met eigen composities van Maarten Decombel.

Die zorgde ook voor aanvullende muziek en hier en daar een vertaling. Daarmee maakt Decombel zich de spil in Spilar, zonder afbreuk te doen aan de bijdragen van de andere stuk voor stuk klasbakken. En als Decombel iets doet, doet hij het goed, al is zang niet zijn  sterkste kant. Maar het pittige arrangement – met lekkere vette elektrische gitaar – maakt van Zoete lief toch een sterke folkrockige opener. Zus Eva zingt heel prachtig het introspectieve IJslandvaarders over een visser in ruste. Hele mooie accenten met mandoline en subtiel mandolaspel maken dit een heerlijke ballade.

Bela Fleck’s What’cha gonna do werd getransformeerd naar Wa ga je gie doe, een lied passend in deze tijd van klimaatverandering. Ondanks het verontrustende thema werd het een vrolijke, uptempo lied. Thompson’s Waltzing for dreamers werd een mooie vertaling als Verliefd & verdwaald. De uitvoering is prima, maar voegt weinig toe aan gekendere en betere versies van dit nummer. Sterker is T’Hope vooruit, opnieuw over de klimaatproblematiek. Luchtig gebracht met de mandoline als verfrissend accent.

Scheepsrampen doen het altijd goed in het repertoire van een folkgroep. Spilar brengt Decombel’s Z.582 in een zowel muzikaal als tekstueel spannend arrangement. Een van de steviger nummers op de cd. Gedurfd en geslaagd is de aanpak van Van de Velde’s Rug naar ’t land. Fraai gezongen door Eva met subtiele elektrische gitaarbegeleiding, zachte synths op de achtergrond en gedoseerd drumwerk. Met Duf duf duf wordt de cd vrolijk afgesloten.

Weer een knappe, aansprekende en voortreffelijk geproduceerde cd met mooie illustraties en vormgeving van Trad Records. Enig minpuntje: een dubbele en daarmee tevens een ontbrekende infobladzijde in het bijgeleverde cd-boekje.

Scroll naar boven