Spontus & Manu Sabaté

Spontus & Manu Sabaté
(Klam Records KR07)

Het zesde album van het Bretonse Spontus is een samenwerking met de gralla speler Manu Sabaté. De gralla is een soort bombarde uit Catalonië. Naast dat instrument bespeelt Sabaté ook de basklarinet.
Alle composities zijn van accordeonist Youen Paranthoën. Logisch dat deze instrumenten daarmee een centrale rol in het geluid op eisen. Toch is met name de gitaar van Erwan Berenguer het meest opmerkelijk. Berenguer, een gekend open tuning speler, kiest hier terecht voor een elektrische gitaar met een kort staccato geluid.  Daarmee krijgt het geheel een wat Caribisch sfeertje dat past bij de swingende en uptempo melodieën.
Het ritmeduo Yann le Bozec (bas) en Hugo Pattin (percussie, drums) speelt lekker strak. Violist Alan Paranthoën completeert het Spontus kwintet. Kernmerken van deze mini-cd zijn lekker dansbaar, opgewekt, niet vies van een staaltje improvisatie doch binnen de perken en herkenbare, maar niet conservatie Bretonse melodiestructuren. Een prima ontwikkeling in het fest-noz aanbod. Wellicht Spontus’ beste schijf tot nu toe, al duurt hij maar de helft van de gewoonlijke speelduur.

Scroll naar boven