Staritsa – Klyukva

Klyukva
(CPL music 047)

Oleg Soldatkin (gitaar, zang) en Natalia Soldatkina vormen het familieduo Staritsa. Dat ontstond een paar jaar geleden toen ze beiden volkszang studeerden. Ze werden gegrepen door oude (veld)opnamen, die waren verzameld in de vorige eeuw om de diversiteit van de Russische volkszang vast te leggen.

Die opnamen bevatten voornamelijk a capella uitvoeringen, maar waren zo gevarieerd dat het duo ze verder wilde exploreren. Op een manier waarop ze zowel jongeren konden boeien, als bewondering bij de oudere luisteraar konden vergaren. Dat is met dit eerste album Klyukva (cranberry) duidelijk gelukt.

Allereerste werden er ritmen aan toegevoegd, daarna het overige instrumentarium, waarbij elektronica niet werd geschuwd. Dat werd uiterst efficiënt en effectief ingezet. Naast wat toetsen, synths, ritme-machines is het toch vooral de (elektrische) gitaar van Oleg die in het oor springt. Zijn vervormde soli doen onmiddellijk denken aan de wijze waarop Dan ar Bras zijn gitaar hanteert. Fel, maar melodieus.

Ondanks de knappe arrangementen voor de begeleiding, zijn het de stemmen die centraal staan. Hoe indrukwekkend is het polyfone Razlivische. Enerzijds doet de zang denken aan de vocalen zoals in Gothic, maar dan klinken ze weer authentiek als in Tetushka Ulyana, of herinneren ze aan de Slavische polyfonie.

De moderne, strakke uitvoeringen zullen zeker de jongeren aanspreken, maar zelfs belegen zeurpieten als uw recensent vallen voor Staritsa. Vakkundig gearrangeerde oude luister in nieuwe zakken, die smaakt naar veel meer!

Scroll naar boven