Startijenn – Paker tour-live

Paker tour-live
(Paker Prod 22 / Xango)

Startijenn bestaat al weer twintig jaar. Ik heb ze nog meegemaakt als jonge, wat onzekere broekies, maar inmiddels is het een volwassen, geoliede en vooral energieke machine. Wellicht is Startijenn op dit moment het beste wat Bretagne op het gebied van Folkrock te bieden heeft. In het kader van die twintig jaar verschijnt een live cd van opnamen die in juli, augustus en september 2016 werden geregistreerd. Ook al zijn de studio cd’s voortreffelijk, ik ben het helemaal eens met de groep als ze beweren dat de energie past echt goed tot zijn recht komt in een live setting (en in Bretagne dan met een zaal vol hoppende fans).
Het feest dendert al los met openingstrack Skeud, een andro waarbij je ook thuis achter je geluidsinstallatie maar moeilijk stil kunt blijven zitten. Toch maar eens doen, want dan ontdek je de diverse, knappe lagen in de ogenschijnlijk bombastische, haast metal-achtige muziek van het vijftal. In feite is het recept al twintig jaar hetzelfde. Een accordeon die de basisakkoorden en/of melodie neerlegt, afgewisseld met of ondersteund door de akoestische gitaar met zowel volle als open akkoorden.
Die begeleiding mondt vaak uit in staccato ritmen, waarbij de basgitaar voor de pompende en swingende voortgang zorgt. Biniou of uillean pipes en bombarde gaan een muzikaal gevecht aan en zorgen voor de soli en de  improvisaties, regelmatig bijgestaan door de accordeon. De tunes worden rustig opgebouwd, nemen in volume toe, waarna de bombarde-biniou combinatie los gaat. Het kan er dan behoorlijk stevig aan toe gaan.
Het lijkt simpel, maar je moet het maar met zulke klasse twintig jaar zien vol te houden. Alles is opgebouwd rond het fest-noz principe, de opbouw met soms een rustmoment voor de dansers. Het leuke van deze live cd zijn de – wellicht bewerkte – aankondigingen. Ondanks de korte lengte geven ze het echte live gevoel. Bij enkele tracks is duidelijk de participatie van het publiek hoorbaar. Zo hoor je het publiek met gestamp al het dansritme van de hanter-dro Bok Bok Bok aangeven.  Naast Skeud vind je nog een enkele bekende deun, maar veel werk op deze Paker tour live is toch nieuw werk. Hulde, ik krijg er geen genoeg van….

Scroll naar boven