Startijenn – Talm ur alon

Talm ur alon
(Paker prod 034;  Xango Music Distribution)

Na wat uitstapjes in samenwerking met wat exotischer klanken (El-TaQA project met rai-ster Sofiane Saidi, of met undergroundscene drummer Cyril Atef) keert Startijenn terug naar de bron, de traditionele Bretonse muziek. Alhoewel traditioneel. Alle composities zijn van eigen hand, al zijn ze wel ingebed met gekende ritmes uit de Bretoense muziek.
Daarnaast introduceert Strtijen op Talm ur alon (Het hart klopt) ‘nieuwigheden’ zoals geluidscollega’s als intro, elektronische hulpmiddelen  en geluidsvervormingsapparatuur (gitaarintor van Tangi Oillo in de titeltrack). Dat doet de groep echter zeer delicaat, effectief en efficiënt en nergens overdreven. Om de toch al dynamische en powervolle muziek wat extra cachet te geven assisteert Jean-Marie Nivaigne in een vijftal nummers op drums. Ook hier weer zeer doordacht en aanvaardbaar.

In twee van de tien tracks hoor je vocalen (bombardespeler Youenn Roue). Zingen kan je het niet noemen. In de titeltrack wordt eerst een tekst gefluisterd die in volume toeneemt. Skilfou an noz is een regelrechte rap. Maar ook dit past prima in het plaatje en geeft uiting aan de (vernieuwings)drang die bij veel jonge Bretonse muzikanten speelt.
Voor de wat meer behoudende liefhebber blijft er genoeg aanvaardbare folk over op de schijf. Van rustieke melodieën als Mojenn Alan Torrboc’h (met de uillean pipe in de solo hoofdrol) en Dor an Ifern (met een heerlijk knorrende basgitaarsolo van Julien Stevenin) tot opzwepende, haast rocky tunes als Backpaker. Of de zwoele wals Typhaine waarin de pipes van Lionel le Page en de trekzak van Tangi le Gall-Carré met elkaar in duet gaan. Knap toch weer hoe het vijftal stops, breaks, ritmeaccenten en tegenmaten aan de spreekwoordelijke lopende band weet te produceren, maar daarbij geen afbreuk doet aan de progressie van de melodie.

Als toegift krijg je een speciaal voor de radio bewerkte versie van Skilfou an noz. Leuk – en hitpotentie heeft dit nummer zeker – maar ik had liever nog een originele inventieve track van het nog lang niet uitontwikkelde Startijenn gehoord.

Scroll naar boven