Steam Power – Steam Power

Steam Power
(PIP Records 001)

Als binnen het folkgenre in Nederland de term supergroep zou mogen worden gebruikt, dan zou Steam Power daar best aanspraak op mogen maken. De vier leden hebben hun individuele sporen al meer dan verdiend. Fay Lovsky bracht haar eerste plaat uit in 1980 en was sindsdien onderdeel van een duizelingwekkend aantal projecten. Haar zelfgeschreven kerstlied Christmas was a friend of mine was een dikke hit en geldt nog steeds als één van de sterke kerstsongs van Nederlandse bodem. En haar spel op de zingende zaag heeft al op veel plaatsen indruk gemaakt. Bij Steam Power hanteert ze de basgitaar. De laatste jaren speelde ze veel samen met de Deens/Nederlandse zanger-gitarist Laurens Joënsen. Die al twee solo-cd’s op zijn naam heeft staan – waarvan de eerste, Efterklang, zeker de moeite waard is – en die bij het in leven van het repertoire van Cornelis Vreeswijk een belangrijke rol speelt. Janos Koolen heeft als multi-instrumentalist talloze projecten op een fijne manier muzikaal ingekleurd. De viool van Joost van Es heeft eveneens vaak iets extra’s toegevoegd aan een keur van optredende en opnemende artiesten.
Binnen Steam Power zingen alle vier de leden, en ze wisselen elkaar daarbij steeds af. Op de titelloze debuut-cd zijn dertien nummers – negen liedjes en vier instrumentale stukken – te vinden, die allen door de groepsleden zelf werden geschreven. De stijl valt te omschrijven als bluesgrass; bluegrass met een vleugje blues. Laurens Joënsen is verantwoordelijk voor de twee Nederlandstalige bijdragen aan het album: Zomaar (dat wel wat weg heeft van Wayfaring stranger) en Kaap Goede Hoop. Janos Koolen leverde het grootste aandeel van het repertoire: alle instrumentalen (één in samenwerking met Joost van Es) en een viertal liederen. Ook verzorgde Koolen de opnames (samen met Joënsen), deed hij de geluidsmix en ook nog de mastering.
Muzikaal en geluidstechnisch gezien is alles tot in de puntjes verzorgd. Jammer dat de verpakking niet meer informatie biedt dan de titel van de nummers, wie ze heeft geschreven en hoe de bezetting van de groep is.
Ik hoop dat de groep bij elkaar blijft, veel op het podium kan staan, en zodanig ingespeeld raakt dat op een tweede cd wat meer over de lijntjes heen gekleurd kan worden.

Scroll naar boven