Steernvanger – Steernvanger

Steernvanger
(DDRSV1CD, )

Steernvanger is een vijfmans rootsrockband uit Groningen, met zelfgeschreven liedjes in de streektaal. De basis voor de band werd gelegd door Dion Bouwes (zang, gitaar) en Dennis Krottje (gitaar), die in 2017 als duo het Grunneger Laidjesfestival wonnen. Het jaar erop won Dion met de band Manlu, waarvan ook Marco Veldman (mondharmonica, zang, percussie) deel uitmaakte, de eerste prijs op het festival. De koppen werden bij elkaar gestoken, en met de toevoeging van een bassist (Bjorn Nuninga) en een drummer (Matthijs Vogt) was Steernvanger (sterrenvanger) geboren.

De groep speelt makkelijk in het gehoor liggende mix van pop, country, blues en folk met hier en daar een stevig rockrandje, en met de sterke zangstem van Bouwens als troefkaart. De elf nummers op de titelloze debuut-cd komen allen uit de eigen koker. Opnames vonden plaats in de periode 2019 – 2021. een soortement van staalkaart. Twee nummers werden door Bouwens en Krottje opgenomen met gitarist Niels Lingbeek, waaronder het aardbevingen-protestlied De moat is vol. De andere negen laten de hele band horen.

Onderwerpen als eenzaamheid, de zucht naar geluk en liefde, positiviteit, verwondering en bezinning passeren de revue. Teksten met inhoud die nergens drammerig worden. Dat alles gevat in een aantrekkelijk vormgegeven digi-pack, met alle teksten voorhanden in het cd-boekje. De Groningse taal is niet dermate afwijkend van het ABN dat je de teksten niet zou kunnen volgen.

Kortom, een aantrekkelijke cd. Steernvanger verdient het om ook op verder weggelegen podia hun liedjes te mogen vertolken.

Scroll naar boven