Steph Cameron – Daybreak over Jackson Street

Daybreak over Jackson Street
(At The Helm Records ATH198724 / www.stephcameron.com)

Een singer-songwriter in de puurste vorm, dat is wat de Canadese Steph Cameron voor ogen had bij het opnemen van haar tweede album. Ze koos voor dezelfde studio en dezelfde producer (Joe Dunphy) als bij haar debuutalbum, maar deze keer werd het een kleinere studioruimte om vooral het effect te krijgen alsof Cameron in jouw huiskamer live speelt.
En die sfeer is heel goed gevangen met enkel het gitaarspel en de zang van Cameron, met hier en daar een overdub waarin ze een tweede stem toevoegt, en een mondharmonica. Haar degelijke gitaarspel valt meteen op, en haar stem doet bij vlagen denken aan Stacey Earle. Cameron’s songwriting is duidelijk gerelateerd aan de klassieke Amerikaanse school, duidelijk folkgerelateerd, met een hang naar de klassieke country.
Cameron houdt van veel akkoordwisselingen, en dat maakt haar vertellende songs onderhoudend. Ze zingt over liefde, verlies en het verlangen naar positiviteit in tijden dat het minder gaat. Cameron laat zich sterk beïnvloeden door songwriter John Prine, en dat uit zich ook in haar verhalende manier van zingen en de frasering van de muziek.
Daybreak over Jackson Street straalt vooral veel warmte uit, ondanks de pure en ongepolijste sound waarmee dit album is vastgelegd. Steph Cameron is van straatmuzikante uitgegroeid tot een singer-songwriter van internationale allure.

Scroll naar boven