Stoomboot – Storm

Stoomboot - Storm

Storm
(Stoomboot Records)

In 2011 won Niels Boutsen, die als artiestennaam Stoomboot koos, met slechts een stem en een gitaar de Nekka wedstrijd. De titelloze cd die enige tijd later in eigen beheer verscheen maakte indruk en vestigde zijn naam als liedschrijver en uitvoerder. Begin januari 2015 won hij bijna een MIA voor de ‘beste doorbraak’. Meteen daarna begon het werken aan een tweede geluidsdrager. Opnieuw met Andries Boone om voor de verdere muzikale inkleuring zorg te dragen.
Met zachte stem en gedreven door overpeinzingen geeft Niels Boutsen zijn liedjes vorm. De inspiratiebron voor het leeuwendeel van de liedjes van Stoomboot is het andere geslacht. Eigenlijk is alleen de opener van Storm een afwijking daarvan: Moe gaat over gaat een overvolle agenda en het probleem van geen nee kunnen zeggen.
In het voorbije jaar trad Stoomboot regelmatig op in huiskamers in het buitenland. Naast Italië, Frankrijk en Spanje was dat ook in de Verenigde Staten. Het spelen in het laatstgenoemde land leverde twee liedjes op. Wolkenkrabbers werd geschreven in Boston en Dankjewel ontstond in Washington. Windstil gaat over zijn eerste vakantieliefde en over het langzaam rijpende besef dat dit van voorbijgaande aard is.
De liedjes en de manier waarop ze gebracht worden vereisen aandachtige luisteraars. Bij gebrek daaraan zullen ze ongemerkt voorbij trekken. Dat zou zonde zijn. Want Stoomboot heeft veel te bieden, voor wie er zich voor openstelt.
Als een soortement van bonus zijn twee nummers van de debuutplaat in een nieuwe uitvoering toegevoegd. In Bindingsangst werkt dat uitstekend: MANdolinMAN tilt het lied naar een hoger niveau. In Het einde van de wereld is het effect een stuk minder: The Sedan Vault laat het wel anders, maar niet meteen beter klinken.

 

Scroll naar boven