Straf – Zeppelin!

Zeppelin!
(distr. Sonic Rendezvous)

Straf is een zevenkoppige Brabantse band die al meer dan vijftien jaar met Nederlandstalige liedjes de podia betreedt. Instrumenten als accordeon, gitaar, contrabas, trompet, trombone, saxofoon, banjo en mondharmonica geven kleur aan het geheel. Zingen doet iedereen, op de bassist na. Het geluid van Straf kent vele verschillende invloeden, zoals daar zijn: blues, fanfare, rock, cajun, nederpop, Balkan beat. De groep bracht sinds 2007 een drietal geluidsdragers uit, die nu een opvolger krijgen met Zeppelin!

De elf nummers op Zeppelin! zijn geplukt uit de gelijknamige theatervoorstelling, waarin bewoners van een gesloten afdeling aan een ontsnappingsplan werken. Verwacht dus gekte, uitbarstingen, onaangepasten, zonderlingen, alcoholisten, psychopaten. Het levert soms loodzware muziek op, die wordt gedomineerd door elektrische gitaar, orgelklanken en getormenteerde zang. Gelukkig is er ook tegenwicht voor dit geluidsgeweld door subtielere nummers als Marie-Louise of Dood in de grond.

Straf weet een spannende, soms zelfs onheilspellende sfeer te creëren, die Tom Waits vaak dichtbij weet, maar ook bij tijd en wijle neigt naar een ongecompliceerde feestband. Er valt van alles te beleven, kun je wel zeggen. Zeppelin! werd opgenomen in Studio Wild Verband onder productionele leiding van B.J. Baartmans, die er in slaagde om het drukke geluid toch behoorlijk helder te laten klinken. De zoveelste gedegen productieklus van Baartmans.

De eindconclusie is dat Straf een intrigerende plaat heeft gemaakt die je van de ene naar de andere kant slingert. Dat is een groot goed.

Website: www.strafmuziek.nl

Scroll naar boven