Strangeness and Charm – Music for the book of deer

Music for the book of deer
(Largo Music /Xango Music Distribution)

Richard Ingham componeerde alle muziek voor dit instrumentale muzikale hoorspel. Hijzelf speelt diverse saxen, basklarinet, aangeblazen synthesizers en whistles. Hij is een van de muzikanten van Strangeness and Charm, dat wordt gecompleteerd door Maarten Verbraeken (trompet, flugelhorn), Fraser Burke ( toetsen en accordeon), Kenny Irons (bass, percussie, akoestisch gitaar) en drummer Andy James.

Niet direct instrumenten die je met folkmuziek associeert. Maar compositorisch leunt een en ander dicht aan tegen wat we ‘traditionele muziek’  noemen. In dit geval de Keltische folk. Flarden van jigs, reels, strathspeys, airs, marches en dergelijke wuiven door Inghams composities. Herkenbare toonopvolgingen, structuren van de oude overgeleverde melodieën, zelfs de sfeer die de muziek oproept leunt tegen de folk aan.

Geen album om je voor te schamen, al zal menig purist er moeite mee hebben. Het kan daarentegen een categorie die niets van folk moet hebben over de streep trekken. Het zit niet gevangen in een strikt idioom. De muzikanten veroorloven zich (improvisatorische) vrijheden, maar gaan nimmer over de schreef. Een knap staaltje.

Scroll naar boven