Stranniki – Light moon

stranniki

Light moon
(Sketis SKMR 106)

De uit Penza (het Wolga plateau) afkomstige Stranniki groep is een zevenpersoons-formatie die zich toelegt op het uitvoeren van traditionele liederen uit het Slavische taalgebied. Dat doen ze met instrumenten als de gusli (de Russische variant van de kantele), kalyuka (overtoon fluit), kaval (herdersfluit), zhaleuka (hoornpijp), bawu (rietfluit), gajde (doedelzak) naast drums/percussie, contrabas en gitaar. Daarmee krijg je een soort Slavische folkrock met voldoende authentieke waarden.
Door de kenmerkende polyfonische zang doet het soms denken aan het swingende Värttina of de Bulgaarse nachtegalen (Le Mystere of Vulcheva) en zelfs het Hongaarse Kolinda. Naast soms verstilde melodieën, vooral die met de gusli in de hoofdrol, is Stranniki niet vies van eigentijdse uitstapjes. Het merendeel van de nummers is uptempo, afgewisseld met enkele mooie ingetogen melodieën. Fraai zijn bijvoorbeeld de knappe tegenmaten in het instrumentale Devki polyanki.
Openingstrack Tausen is wat dat betreft een staalkaart van wat Stranniki te bieden heeft. Meerstemmige vocalen, swingende folkrock met jazzy improvisaties en zelfs een korte Slavische rap. Met name de soli op de kaval en kalyuka zorgen voor een jazzy sausje. Autumn nights lijkt dan weer op een Bretonse gavotte in funky verpakking.
Light moon is een sterke cd met Slavisch georiënteerde folkmuziek die eens niet voldoet aan alle vooroordelen en clichés, maar lekker en vooral vakkundig naast de pot pist. Ongetwijfeld kan Stranniki wel eens de aangename verrassing worden op een wereldmuziekfestival waar ze nog durven programmeren…

Scroll naar boven