Sunshine Cleaners – Silent voices

Silent voices
(Eigen uitgave, )

De gedichten van Dietrich Bonhoeffer muzikaal verpakken in americana is natuurlijk een waagstuk. Op sommige momenten lijkt die muziek zelfs vrolijkheid uit te stralen, zoals in Freedom. Maar bij de gearticuleerde zang van Jacqueline Heijmans verdwijnt alle twijfel. Dit is een serieuze zaak. De andere leden van het trio, Sjef Hermans (gitaar en banjo) en Geert de Heer (mandoline, gitaar en dobro), begeleiden de zangeres bij de gedachten van de Duitse gevangene. Als Hermans met zijn donkere stem gaat zingen in Who am I en de dobro in Tell me who de bluesachtige sfeer benadrukt, is de toon gezet. In Kindred spirits voel je zelfs het noodlot naderen.

Gastmuzikanten vervullen een belangrijke rol. De Shutri Box (Broeder Dieleman) roept soms een angstig gevoel op. De viool (Wissem Ziadi) huilt in The promised land en de klagende mondharmonica (Gait Klein Kromhof) maakt de melancholische sfeer compleet.

Hermans schreef alle muziek en ook de tekst voor April 9, 1945. Daarin klinken Bonhoeffers laatste woorden. “This is the end. For me the beginning of life”. In het aansluitende, gospelachtige slotlied The powers of good ligt dan ook de boodschap besloten dat er altijd hoop is. Een geslaagd project om over na te denken.

 

Zie ook het artikel over Silent voices van de hand van Marius Roeting

Scroll naar boven