Susanna – Go dig my grave

Go dig my grave
(Sonatacd0040 / It’s all happening)

Susanna is een Noorse zangeres. Dat hoor je niet aan haar af, tenzij lichtjes in de gekleurde vorm van de Engelse uitspraak. Susanna zingt namelijk oude Amerikaanse en Britse balladen. Ze laat zich begeleiden door Giovanna Pessi op barok harp, Ida Lavli Hidle op accordeon en Tuva Livsdatter Syversen op fiddle en hardanger fiddle. Zelf speelt Susanna is een enkel nummer kalimba.
De spaarzame begeleiding past perfect bij de karakteristieke stem van de Noorse. Het doet me erg sterk denken aan Nathalie Merchant (met name in Rye Whiskey), met een vleugje Ann Briggs. Ondanks de verschillen in herkomst van de liederen vormt Go dig my grave wel een eenheid. Zo start de zangeres met een knappe, interessante bewerking van de Amerikaanse folkklassieker Freight Train, om daarna net zo makkelijk een oud Engels lied van Henry Purcell en John Dryden aan te pakken. Het is met name die stem en die subtiele begeleiding die de bindende factor vormt. De titelsong is dan weer een Britse traditional die zij leerde kennen in de versie van Jean Ritchie.
Maar het zijn niet louter afgestofte historische songs. Verrassend zijn de covers van Wilderness (Joy Division) en Lou Reeds Perfect day. Zelfs een min of meer uitgekauwd lied als The three ravens voorziet zij toch van nieuw elan. Het thema van de cd is ‘droevige liedjes’. Ze schrijden dan ook allen voort in wandeltempo. Een knappe, buitengewone cd.

Scroll naar boven