Sutari – Ostry

Ostry
(Unzipped fly records UFCD011 / Xango music distribution)

Dat je met twee violen, een hoop percussie en drie stemmen prachtige muziek kunt maken bewijst het Poolse trio Sutari. En niet alleen muziek. Je ziet soms cd’s die je alleen al vanwege de verpakking zou willen aanschaffen. Ostry is zo’n fraai stukje vormgeving.
De muziek op de cd bestaat merendeels uit bewerkingen van overgeleverde teksten en melodieën uit diverse streken en regio’s in Polen. Een enkel lied is zelf gecomponeerd of geleend van anderen. De vertalingen zijn in het Engels afgedrukt in het tekstboekje. Vooral vocaal blinken de drie dames uit: leadzang is zuiver, krachtig en helder, de samenzang fraai harmonisch met mooie variaties. Hier en daar refereert het aan de Bulgaarse polyfonie, met name sommige intervallen.
Ritmisch heeft het af en toe raakvlakken met Hongaarse melodieën. De begeleiding van de liederen is vanwege het beperkte instrumentarium vooral sferisch. Soms alleen maar een geplukte viool die een repeterend ritme neerzet met daaronder een drone. Of akkoorden die voor een volle klank zorgen, waarbij de percussie voor de nodige spanning zorgt.
Dynamische variatie is een andere troefkaart van het trio. Het zorgt enerzijds voor iets onheilspellends, anderzijds is het lyrisch en melodisch. Veel woorden hoef je er niet aan vuil te maken. In één woord samengevat: Fascinerend.

Scroll naar boven