Suzanne Vega – An evening of New York songs and stories

An evening of New York songs and stories
(Cooking Vinyl, V2 Records)

De titel van de cd zegt het helemaal: een avond (begin 2019 in het sjieke New Yorkse etablissement Carlyle) waarop Suzanne Vega liedjes die zij schreef over New York, de stad waar ze zowat haar hele leven al woont, bij elkaar bracht en voor een enthousiast publiek vertolkte. Daarbij werd ze muzikaal ondersteund door Gerry Leonard (gitaar), Jeff Allen (bas) en Jamie Edwards (toetsen). Vega is ook een uitstekende verhalenverteller, en daar maakt ze dankbaar gebruik van.
Het gekozen repertoire bestrijkt haar hele carrière, die internationaal gezien van start ging in 1985 met de release van haar titelloze debuutalbum, met daarop het kassucces Marlene on the wall. Hoewel de laatste jaren minder in de spotlights, blijft Suzanne vega een door velen zeer gewaardeerde chroniqueur van het gewone, dagelijkse leven. Het album Lover, beloved: songs from an evening with Carson McCullers uit 2016 was verrassend sterk, en was afgeleid van het door Vega geschreven en solo uitgevoerde toneelstuk Carson McCullers talks about love, over het leven van deze schrijfster.
Niet van alle albums die Suzanne Vega uitbracht in de 35 jaar tot New York songs and stories werd materiaal gebruikt. Eigenlijk gaat het om vier albums: het debuut (vier nummers), Solitude standing (drie), Nine objects of desire (twee) en Beauty & crime (vier). Daarnaast één track van Carson McCullers en één cover van Lou Reed: Walk on the wild side. Dat laatste lijkt wellicht wat gratuit, maar Vega was goed bevriend met Reed en stond ook soms met hem op het podium.
Naarmate New York songs and stories vordert, raken Suzanne Vega en haar begeleiders steeds meer begeesterd en ontstaat er een sfeer van opwinding die niet automatisch aan de zangeres kleeft. Dat zou een overweging kunnen zijn om het album aan te schaffen, zowel wanneer je alle platen/cd’s al van haar hebt, als wanneer juist nog niets Vegiaans in de kast hebt staan.

Scroll naar boven