Svavar Knutur – Songs of Weltschmerz, Waldeinsamkeit and Wanderlust

Svavar Knutur - songs of weltschmerz, waldeinsamkeit and wander0001

Songs of Weltschmerz, Waldeinsamkeit and Wanderlust
(Beste! Unterhaltung BU065)

De titel van de EP is langer dan de speelduur. Slechts 4 songs in 15 minuten. En dan alleen nog stem(men) en gitaar. Ook voor de virtuositeit van het snarenspel hoef je dit album niet aan te schaffen.
Eenvoudige akkoorden, min of meer voorspelbare opeenvolging en doorsnee gepingel. De stem is mooi, maar eerder omfloerst dan krachtig. Ja, waarvoor zou je moeten proberen dit kleinood dan toch in huis te halen. Al was het alleen maar omdat een van de populairste singer/songwriters van IJsland de uitvoerder is. Svavar Knutur is de naam.
En het hierboven beschrevene heeft niet de kwalificatie simpel of simplistisch, maar eenvoud en sfeervol. Want uit de eerste twee tracks, die live werden opgenomen kan je opmaken dat deze meneer niet zal passen in een vol en rumoerig café. Wel in een kleine zaal, met een publiek dat bereid is te luisteren naar de intieme, soms hartverscheurende en tegelijkertijd ontwapenende songs van Knutur. En dan word je zomaar gevangen door de charme van deze IJslander. De Duitse titel doet vermoeden dat we met een neo classicus of neo romanticus te maken hebben. Toch past Knutur prima in het hokje van de alternatieve zingende liedjesschrijver met gitaar.
O ja, voor alle duidelijkheid: file not under Americana!  Van de vier songs zijn er twee in het IJslands, één in het Engels en één in het Duits. En dat is een opmerkelijke cover: In stiller nacht, een folksong die werd gerestyled door Brahms. Toch een klein beetje neo romantiek dan, maar wel mooi, eerlijk en overtuigend.

Scroll naar boven