Svjata Vatra – Muutused Zminy

Muutused Zminy
(Nordic Notes NN113)

Van de Estse-Oekrainse groep Svjata Vatra hebben we eerder positieve cd-recensies geschreven. Het nieuwe album Muutused Zminy ontkomt daar ook niet aan. Toch zijn er duidelijke verschillen. Waar de groep zich in het verleden presenteerde als alternatieve punkfolk, is de muziek steeds verfijnder geworden. Voorop staat nu niet het ritme maar de melodie, al gaat die nog immer gepaard aan stevige beats.
Voorbeeld van de verfijning is bijvoorbeeld het duet van zanger Ruslan Trochynskyi met Rute Trochynskyi in de ballad Oj u poli dva dubky . Maar ook in de instrumentatie: een staccato spelende gitaar, fraai omspelend fluitspel door Juhan Suits en een strak ritme op drums en bas. Er is wat geschaafd naar meer beschaafd, maar het felle, de passie is gebleven. Nog steeds weet Svjata Vatra vuur in de uitvoeringen te leggen.
Letila Zozulia (de vliegende koekoek) refereert meer aan de oude klank met strakke, pulserende klappen op de drums, een wat gedeclameerde zang en de vibrerende tonen van de mondharp als bourdon. Stevige, maar wel geheel akoestische folkrock beluister je in het krachtige Hiidlase sölalaul,  met een heuse imitatie saxsolo op trombone en een slapping bass in de begeleiding.
Heel fraai – en beter dan op de voorgaande schijven – komt het onconventionele geluid van Ruslan’s trombone uit de verf, soms gedubd wat tot een brass-sectieklank leidt. Zo is de titeltrack een zeer mooie melancholische air, waarin de trombone en fluit elkaar afwisselen in een vloeiende melodie. Verder speelt Suits met zijn authentieke instrumenten als doedelzak, fluiten en mondharp een prominentere rol. De basis is stevig, maar dus ook indien nodig verfijnd met gitaristen Paul Neitsov, Peeter Priks en Karl-Heinrich Arro op percussie en drums.
Jihav Kozak za Dunaj (the cossack rode beyond the Danube) is het centrale nummer op de cd. De zeer bekende traditional uit Oekraine werd een grote hit in het thuisland.  Alle nummers schijnen traditionals te zijn, waarmee Svjata Vatra haar naam als folkgroep nogmaals vestigt, ook al gaat het er soms nog stevig aan toe.

Scroll naar boven