Svjata Vatra – Svit ty minjaeschsja

Svit ty minjaeschsja
(Nordic Notes NN138)

Svjata Vatra viert haar vijftien jarig bestaan met een nieuw album World you are changing. En niet alleen de wereld verandert. Een prominente rol op het album is weggelegd voor Rute Trochynskyi, dochter van leadzanger en trombonist Ruslan Trochynskyi. Maar er zijn meer verrassingen: de bijdrage van het koor Zurba, een ensemble bestaande uit Oekraïense en Estse grootmoeders.
In het nummer Gorila sosna komen alle elementen perfect bij elkaar. Het vrouwenkoor opent meerstemmig a capella, waarna de groep invalt met een stevig rocky en funky ritme. Heerlijk is het duet tussen de trombone van Ruslan en een doedelzak. Vocaal wordt de traditionele Oekraïense song overgenomen door Ruslan en Rute in een totaal afwijkende melodie. Een prachtige samensmelting tussen drie generaties en drie culturen, het absolute hoogtepunt van het album.
De afwisseling en variatie in stijl in dit ene nummer staat symbool voor het hele album. Opener is het gekende Ty zh mene pidmanula met drie tempi in één song, zowel folkloristisch als rocky gearrangeerd. Met de in poprock arrangement uitgevoerde titelsong zou Svjata Vatra zo het Eurovisie songfestival winnen met het allerbeste lied daar ooit in alle jaren  gepresenteerd. En dan moet het mooiste op Svit ty minjaeschsja  nog volgen… Tulesöned 2020 een schitterende darkfolk song, met zowel archaïsche elementen als de klagende doedelzak, mondharp en de throatsinging van gast Radik Tyulyush (Huun huur tu) en daarnaast metalfolk met een doorweven trombone solo.
Shchedruk is weer een heerlijke, voornamelijk akoestische  ballade waarin de dynamiek naarmate het nummer verstrijkt toeneemt. Nog folkier is Kalyna malyna 2020, een traditional die op vrijwel elk Svjata vatra album is terug te vinden in een andere bewerking. Deze is eveneens sterk akoestisch met op het einde een orgie aan vocale klanken. Akoestische gitaren en whistles domineren in het slaaplied  Kolyskova Unelaul, een lied uit de generatie Trochynskyi. Het werd voorzien van zowel Oekraïense als Estse teksten en herbergt voor een slaaplied behoorlijk veel energie.
Het zal duidelijk zijn: Svit ty minjaeschsja is een voortreffelijk album!

Scroll naar boven