Swinder – Nosk

Nosk
(Eigen uitgave, Marista)

De Groninger Bas Schröder heeft met zijn formatie Swinder weer een stap vooruit gezet. Dat wordt duidelijk als je zijn nieuwe cd beluistert. Nosk is de titel en dat betekent zoiets als natuurlijke stilte.

De schijf is gevuld met eigentijdse dicht-bij-huisproblemathiek, zoals in Oosterpaark. Maar de inspiratiebronnen voor de teksten zijn breder. Eenzaamheid (Elke dag tot de naacht), hoop (Mörgen wordt t licht) en liefdesproblematiek (As zai din ainmoal bie mie weg is) spelen daarin een duidelijke rol. De bijbehorende gevoelens zijn herkenbaar en vastgelegd in een sterk poëtische vorm. Die is volwassener dan op zijn titelloze eerste cd. Verder toont de zanger-liedschrijver enige hang naar melancholie. Dat blijkt ook uit zijn keuze van de fraaie, tegenwoordig minder gebruikelijke Groningstalige woorden.

Schröder koos deze keer voor de medewerking van de singer-songwriter Tim Knol die soms ook meezingt. De coöperatieve productie van het tweetal wierp zijn vruchten af. Muzikaal zwevende achtergronden, die af en toe een Beatles- of een Gilbert O’Sullivangevoel oproepen, zijn het resultaat. Strijk- en blaasarrangementen dragen daar aan bij, maar nooit verdringen ze de onmiskenbare ‘Swindersound’. De popfolk van Bas Schröder heeft met deze korte schijf van 32 minuten een nieuwe boost gekregen.

Scroll naar boven