Symbio – Rising

Rising
(Nordic Notes NN119)

Symbio is het Zweedse duo Johannes Geworkian Hellman (Draailier) en LarsEmil Öjeberget (accordeon, kickbox). Drie jaar geleden verscheen hun debuut Phoresy. Rising is hun tweede schijf. Alle composities op de schijf zijn van beide heren.
Ze doen eerder Frans dan Scandinavisch aan. Hellman slingert zijn instrument vakkundig door, maar al te gekken strapatsen hoef je niet te verwachten. Natuurlijk zijn er de ritmische accenten en in  A hundred years of joy and sorrow laat hij zich echt even gaan met wat futuristische klanken door glisandi en slippend wiel. Het geluid van zijn instrument is zeer aangenaam: lekker brommend en haast mellow van toon. Naar mijn idee een standaard instrument en niet voorzien van allerlei technische snufjes als sympathiesnaren.
Öjeberget heft meer de rol van begeleider met dan weer langgerekte tonen (Prelude) of juist pompend staccato te spelen met de toetsen. Zijn sequensen zijn herhalend, de ritmen zijn sterk en krachtig.  De composities zijn vlot, meeslepend, opgewekt en afwisselend. Het swingt, ontroert, nodigt uit, luistert prettig, zit verdomd goed in elkaar.
Nog geen Gilles Chabenat en Riccardo Tesi, Hellman en Öjeberget leveren wel een puik werkstuk af.

Scroll naar boven