Tamikrest – Chatma

naamloos

Chatma
(Glitterbeat BG007/Xango)

Tamikrest behoort met Tinariwen en Bombino tot de belangrijkste en bekendste muziekgroepen uit de Noord-Afrikaanse woestijn. De groep rond zanger/gitarist en componist Osmane ag Mossa brengt, na Adagh uit 2010 en het één jaar later verschenen Toumastin, haar derde cd uit. De muziek van Tamikrest is geworteld in de traditie van de Kel Tamasheq, de Touareg gemeenschap in Noord Mali. Een streek waar de laatste jaren behoorlijke onrust is en dat uit zich ook in de muziek op Chatma. De teksten van Ag Mossa handelden altijd al over het lot van zijn volk: weinig erkenning, weinig ontplooiingsmogelijkheden, een grote werkloosheid en dus voedingsbodem voor meer radicaal georiënteerden. Ag Mossa is geen revolutionair, maar kiest tekstinhoudelijk wel voor zijn volk en het bekendmaken van haar lot, haar onderdrukking en het lijden.
Zelf werd de groep slachtoffer van de extremisten, omdat ze na een toer niet terug kon keren naar Kidat en een toevlucht in Algerije moest zoeken. Chatma klinkt hierdoor harder, scherper dan de voorgangers. Alle agressie, maar ook verdriet wordt er uit geperst. De donkere kanten overheersen. De sound van Tamikrest is een melting pot van woestijnblues, hypnotiserende, repetitieve en gedreven ritmen en Westerse rock. De elektrische gitaar en de inheemse percussie zijn toonaangevend. De zang van Ag Mossa is bijna omfloerst, het achtergrondkoor zorgt voor de nodige drive. Maar juist een nummer als Achaka achail aynaian daghchilan is een heerlijk en ontroerend rustpunt op de cd: een tokkelende, voortkabbelende akoestische gitaar, een kalebas en een fraai ingetogen solerende elektrische gitaar, naast de fluisterende stem van ag Mossa.
In Assikal gaat het enigszins de experimentele kant op met geluidseffecten. Ze zijn echter essentieel, illustratief en sfeerbepalend. Op Chatma voel je de hoop, maar ook de frustratie van een volk dat nauwelijks gehoor krijgt. In een schitterende productie van Chris Eckman voegt Tamikrest een statement toe aan de hulpkreet. Het levert een van de indrukwekkendste albums van dit jaar op.

Scroll naar boven