Tao Ravao & Thomas Laurent – Au bout du petit matin…

Au bout du petit matin…
(Buda Musique 860298)

Tao Ravao is een zanger/snarenplukker/percussionist uit Madagaskar die al sinds 1988 platen maakt. Hij bespeelt onder andere de valiha, een buisvormige citer die als het nationale instrument van Madagaskar wordt beschouwd. De valiha wordt rechtopstaand bespeeld door aan de snaren te plukken. Daarnaast hoor je de kabosy, een rechthoekig snaarinstrument tevens uit Madagaskar, dat veel overeenkomst vertoont met de mandoline.
Ravao’s eigenlijke naam is Roger Patier. Zijn artiestennaam werd samengesteld uit twee persoonlijke keuzes: Tao verwijst naar de invloed die de Taoïstische filosofie op hem had, Ravao is de achternaam van zijn moeder.
Voor zijn nieuwste cd Au bout du petit matin schakelde hij de hulp in van Thomas Laurent (mondharmonica, achtergrondzang). Ook zijn incidenteel Nivo Rahoerson (achtergrondzag) en Jean Noël Godard (percussie) te horen. In de muziek van Ravao komen allerhande invloeden samen: blues, saudade, forro, calypso en Franse creoolse muziek. Het levert in elk geval een zeer aanstekelijk geheel op. Acht van de elf nummers op de cd staan op naam van Patier. Count zebra werd gecomponeerd door Thomas Laurent, Inxuga o rato is een traditional. En er is een interpretatie van het alom bekende bluesnummer St. James infirmary.
De opgewekte klanken van Ravao en Laurent stemmen tot vrolijkheid. Je zou bijna in een reisfolder op zoek gaan naar de bezoekmogelijkheden van Madagaskar.

 

Scroll naar boven