Tashaki Miyaki – Castaway

Castaway 
(Metropolis Records)

Tashaki Miyaki is geen Japanse zangeres, maar een dreampop trio uit Los Angeles, opgericht in 2011 door Paige Stark (zang, drums), Luke Paquin (gitaar) en Dora Hiller (bas, in 2012 vervangen door Sandi Denton).

Dreampop is een indie subgenre. De essentie van de muziek is het dromerige, bijna hemelse gevoel en niet de klassieke riff. Hoge vrouwenstemmen domineren, soms ook verzorgen fluisterende mannenstemmen de zang.

Met Castaway brengt Tashaki Miyaki het vierde album uit, na onder meer een coverplaat en een EP. Vergelijkingen zijn te trekken met zowel de sunshine pop die in de jaren zestig opgeld deed (zoals The Millennium), met jaren tachtig bands als Cocteau Twins en This Mortal Coil, en met een recente groepen als Cigarettes After Sex en Alvvays.

De dreampop van Tashaki Miyaki wordt wel van een rafelrandje voorzien door het gebruik van een prominent in de mix gezette elektrische gitaar. Dat houdt je als luisteraar bij de les.
Het pastorale karakter van de liedjes geeft ruimte aan de zang en aan de teksten. Je wordt gemakkelijk meegenomen, als je bereid bent in om de relaxstand te gaan. Nummers als Baby don’t en Comedown deinen en kabbelen heerlijk, maar er is ook wel wat vitalers beschikbaar, zoals Wasting time.

Castaway weet elf nummers lang te boeien.
Er is ook een aantal muzikanten actief onder de noemer dreamfolk. Leuk om dat eens te verkennen.

Scroll naar boven